Zandhoven
Pulle
Pulderbos
Massenhoven
Viersel

Composteren

Ongeveer de helft van het huishoudelijke afval is organisch. Deze fractie aanpakken is een belangrijke stap in de richting van het verminderen van de afvalberg. Dit kan in de eerste plaats gebeuren door zelf thuis het organisch afval te composteren.

Door het keuken- en tuinafval te scheiden, bewijs je niet enkel je tuin een goede dienst, ook het milieu vaart er wel bij. Het organisch afval dat je uit de vuilnisemmer houdt, komt niet op de stortplaats of in de verbrandingsoven terecht. Je hoeft bij thuis composteren helemaal niets voor de afvoer en de verwerking van het organisch afval te betalen zodat zowel je eigen portemonnee als die van de gemeente er wel bij varen.

In onze gemeente zijn al een tijdje enkele compostmeesters bezig met dit project. Zo hebben zij bijvoorbeeld een composterf aangelegd op ons gemeentelijk containerpark waar ze regelmatig demo-dagen organiseren. Wie graag meer wil weten over composteren en wie zijn kennis ook graag wil delen met anderen, kan zich laten inschrijven voor een opleiding tot compostmeester. Er worden regelmatig opleidingen georganiseerd in samenwerking met de Intercommunale IGEAN.

Wil je zelf alvast aan de slag, dan kan je bij het gemeentebestuur (via de milieudienst) een compostvat of een compostbak aankopen (tegen aankoopprijs). Op de milieudienst zijn ook verschillende informatiefolders beschikbaar over composteren en alle voordelen ervan.

Meer info krijg je op de milieudienst
03-410 16 39 | milieu@zandhoven.be

Klik hier voor de website van de compostmeesters.