Wapenschild

Wapenschild

Schildehouder: een St.-Amelberga van natuurlijke kleur, staande op een steur van sinopel.

Dit is ontleend aan het bij Koninklijk Besluit van 29 augustus 1842 aan Zandhoven toegekend wapen. Toen Amelberga, een in de achtste eeuw levende Benedictinessenabdis uit het Huis der Pippiniden, na haar overlijden uit de abdij van Munsterbilzen per boot op de Schelde naar Temse gebracht werd, volgde een hele stoet steuren haar. Reeds tijdens haar leven had een grote steur aangeboden haar over de Schelde te brengen.

Lees de legende van de heilige Amelberga.

 

 

 

Klik op de afbeelding voor een volledig beeld van St.-Amelberga met de steur en het schild.

Kwartier 1: in lazuur drie staande lelies van zilver

Dit kwartier symboliseert de vroegere gemeente Pulderbos. Het vindt zijn oorsprong in het wapen van de familie van den Steene gezeid van Assche die de heerlijkheid Pulderbos bezat in de 18de eeuw.

Kwartier 2: in keel een schildhoofd van zilver, beladen met drie mereltjes van het veld naast elkaar geplaatst

Dit gedeelte van het gemeentewapen symboliseert de vroegere gemeente Pulle. Van 1726 af gebruikte de schepenbank van Grobbendonk en Pulle een zegel van zaken waarop het wapen voorkwam van de familie d’Ursel. Na het overlijden van zijn eerste echtgenote hertrouwde Gaspar Schetz, heer van Pulle, met Katarina, dochter van Lanceloot d’Ursel. Koenraad, één van hun zonen nam het wapen van de familie van zijn moeder aan.

Kwartier 3: in zilver vijf aaneengesloten spitsruiten van keel, dwarsbalksgewijze geplaatst, de tweede overtopt met een mereltje van sabel

Dit derde kwartier symboliseert de vroegere gemeente Massenhoven. Het gaat terug op het wapen van de familie Cannart d’Hamale, heren van Massenhoven in de 17de en 18de eeuw.

Kwartier 4: in zilver een geledigd leliekruis van sabel en een blokzoom van zestien stukken van keel en van zilver, die van keel beladen met een toren van goud, geopend van lazuur, die van zilver met een ketel van sabel.

Dit kwartier symboliseert de vroegere gemeente Viersel. Het gaat hier om het wapen van de familie de Villegas, heren van Viersel en Hovorst van de tweede helft van de 17de eeuw tot op het einde van het Ancien Régime.