Gepubliceerd op 05/11/2018

Bib lanceert eigen geocache ‘Bovenmeer’

Naar aanleiding van de Digitale Week neemt de Openbare Bibliotheek van Zandhoven jullie mee op een speurtocht in en doorheen Viersel. En wie Viersel zegt, zegt sinds enkele jaren meteen ook Spit, zonder daarbij meteen naar de rug of een bestek te grijpen.

Rode draad doorheen deze tocht van 14 caches (12 traditionals en 2 mysteries) is het boek Het Smelt van de nog steeds jonge Vierselse auteur Lize Spit. Geen paniek: je hoeft het boek niet gelezen te hebben om de tocht aan te vatten – maar beroepshalve kunnen we niet nalaten te zeggen: het boek blijft een heuse aanrader, in afwachting van de eventuele verfilming.

Maar een digitale week in een huis vol papier, hoe werkt dat dan?

Toegegeven: het was ook voor ons een uitdaging. We zijn uitgegaan van drie doelen:

  • informeren: het hoofddoel van elke bibliotheek, of tenminste van veel van de boeken en medewerkers die er te vinden zijn;
  • integreren: een bibliotheek bevat veel informatie en kennis, maar niet alle kennis zit in een bibliotheek en staat op papier: hoog tijd om andere bronnen en technologieën aan te boren;
  • ontspannen en amuseren (uiteraard): we trekken ons even terug uit het jachtige leven, voor een ontspannen tochtje door de natuur. Geocacher of lettervreter, beginner of gevorderde: deze zoektocht heeft wat voor iedereen.

Te veel om in één opdracht te stoppen. Of toch niet…?

De tocht neemt je mee langs een aantal locaties die voorkomen en zelfs vaak – maar ook weer niet altijd – een (belangrijke) rol spelen in het boek. Op iedere locatie wachten jullie een klassieke logrol en een QR-code. Deze QR-code geeft telkens toegang tot een opdracht (die te maken heeft met een fragment uit het boek), een beetje duiding over de locatie en ongetwijfeld meer… Smart, niet? Je haalt eruit wat je zelf wilt. Maar geloof ons: na deze tocht zal Viersel nooit meer hetzelfde zijn.

Onze bibmedewerkers en IT’er hebben er zich alvast mee geamuseerd, nu is het aan jullie. Veel plezier en veel succes!

Wat heb je nodig?

  • een smartphone met 4G-verbinding, een QR-code scanner en een tooltje om snel woordwaarden te berekenen (zie Geochachingtool)
  • het antwoordblad in bijlage kan op een bepaald moment handig zijn (best afdrukken dus)
  • respect voor de natuur, andermans eigendom en collega-cachers

Nog een belangrijke tip:

  • Gebruik eerst je ogen, daarna pas je handen!
  • De caches zijn steeds zichtbaar en bereikbaar vanop openbaar terrein. Je hoeft dus nooit iemands tuin of eigendom te betreden.

Link naar de cache op geocaching.com.