Gepubliceerd op 24/10/2017

Bloemen voor kreukelpalen

Naast het agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er vandaag al 38 gemeenten in Vlaanderen die kiezen voor kreukelpalen of palen met passieve veiligheid. Deze besturen werden  letterlijk in de bloemetjes gezet bij Safety Product in Olen. “Mensen die levens redden, ontvangen meestal een medaille.  Vandaar het idee om deze gemeentebesturen een trofee uit te reiken.” laat het Safety Productteam weten.  Danny Smagghe van Touring en Koen Van Wonterghem van de Vereniging van Ouders van Verongelukte Kinderen, beiden sterke voorstanders van kreukelpalen, mochten de gemeenten belonen.

Mensen die levens redden, ontvangen meestal een medaille.  Vandaar het idee om deze gemeentebesturen een trofee uit te reiken.

Safety Productteam

Hoe een kreukelpaal levens redt

Bij een aanrijding tegen een obstakel naast de weg dat niet beweegt, zal het voertuig op een te korte tijd en een te korte afstand tot stilstand komen. Door de klap moeten er vaak te veel negatieve krachten door het lichaam opgevangen worden. Een kreukelpaal daarentegen verliest bij een aanrijding zijn sterke vorm en buigt om in een zacht lint. Zo wordt je voertuig op een gecontroleerde manier afgeremd.  De kreukelpaal vermindert dus de impact van een aanrijding en redt zo mensenlevens!

Kreukelpalen in Zandhoven

De kreukelpalen werden bedacht door de firma Maes in Pulle. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Zandhoven bij de eersten was om de kreukelpalen langs gemeentewegen met druk verkeer te plaatsen. Je vindt ze onder andere in de Goormansstraat in Pulderbos en in de Oelegembaan in Zandhoven. En ze hebben bij ongevallen hun nut ook al bewezen.