Gepubliceerd op 01/08/2017

Buxusmot gespot op Zandhovense begraafplaatsen

Het waren de medewerkers van onze groendienst die het eerst alarm sloegen. Zij merkten de buxusmot nu ook op op enkele kerkhoven in Zandhoven.

De buxusmot is een nachtvlinder die in korte tijd buxussen volledig kaal kan vreten. In haar rupsstadium eet ze de bladeren van de buxus op waardoor de buxusplanten er op vrij korte tijd een heel stuk kaler en bruiner uit zien. Om kaalvraat te voorkomen is het dan ook belangrijk de plaag al in dit stadium te bestrijden. De meest ecologische manier is om de rupsen en poppen met de hand te verwijderen. Omdat de buxusmot elk jaar tot drie generaties kan voortbrengen, is het belangrijk om de planten regelmatig te blijven controleren. Spinsels van de rups kun je uit de plant wegknippen. Heb je planten met grote schade, dan kun je die best helemaal verwijderen of tot op de grond afknippen.

Er bestaan ook biologische bestrijdingsmiddelen, maar die tasten ook andere rupsen aan. Als je deze gebruikt, dan moet je dus goed opletten dat je enkel lokaal behandelt. Pas op met de dosering om ander tuinleven te beschermen. Ook de biologische bestrijding moet meermaals per seizoen herhaald worden.

Staat er bij een van jouw dierbaren op de begraafplaats een buxusplant? Kijk hem dan zeker eens goed na op buxusmot. Een volwassen mot kan in haar korte leven tot tien km verder trekken. Het is dus maar een kwestie van tijd voor de mot ook bij jou op bezoek komt.