Gepubliceerd op 06/07/2018

Code rood voor droogte: totaalverbod op open vuren

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft afgelopen zondag de brandwaarschuwingsindex voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen opgetrokken naar code rood. Op dit moment is het einde van deze warme en droge periode nog niet in zicht.

Als reactie op deze uitzonderlijke droogte heeft de gouverneur, na overleg met ANB, de vertegenwoordigers van de hulpverleningszones van de brandweer en andere partners in het veiligheidsbeleid, beslist om vandaag (6 juli) een politiebesluit uit te vaardigen dat een verbod oplegt voor kampvuren op het volledige grondgebied, en een rook- en vuurverbod in natuurgebieden. Dit besluit is met onmiddellijke ingang van kracht, en dit tot tegenbericht.

Wees extra waakzaam

In natuurgebieden en bossen is het dus voorlopig verboden om te roken. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van 26 tot 200 euro of zelfs een gevangenisstraf van 8 tot 14 dagen! Houd je dus aan de bepalingen.

Maar ook op andere plaatsen is het momenteel erg gevaarlijk. Wees dus extra voorzichtig en gooi geen sigarettenpeuken op de grond. (Dat mag trouwens nooit.) Check altijd of de peuk helemaal gedoofd is! Merk je toch een (beginnende) brand, neem dan geen risico en bel 112!

Evenementen

Er zijn deze zomer ook heel wat evenementen gepland in onze gemeente. We roepen de organisatoren op om extra maatregelen te voorzien, bijvoorbeeld voldoende asbakken voorzien of potjes met water om een sigaret te doven. Maar tegelijk roepen we ook alle bezoekers op om zich aan de voorschriften te houden en extra waakzaam en voorzichtig te zijn!

Documenten