Gepubliceerd op 21/10/2021

Coronabesmettingen verdriedubbelen op twee weken tijd

De laatste weken is het opnieuw een dagelijks onderwerp in het nieuws: de coronabesmettingen én de hospitalisaties zitten in een snelle, stijgende lijn. Ook onze eerstelijnszone Voorkempen waarschuwt opnieuw voor het stijgende aantal besmettingen. Zo zagen we op twee weken tijd een verdriedubbeling van de besmettingen.

In de eerste plaats is het belangrijk om op je eigen, gezond verstand te rekenen en indien nodig terug te grijpen naar de basisprincipes van de bescherming tegen het virus. Kortom: Voel je je niet goed? Had je een hoogrisicocontact? Hou dan afstand, draag je mondmasker en laat die ene groepsactiviteit in het weekend even vallen tot je je weer beter voelt.

Verhoogde waakzaamheid, ondanks versoepelingen

Omwille van de stijgende besmettingen, roept onze eerstelijnszone op tot een verhoogde waakzaamheid. Hoewel we in het hele land intussen alles weer mogen, is corona nog lang niet verdwenen.

De versoepelingen waren erg welkom, we genieten er dan ook met volle teugen van. Toch wil dat niet zeggen dat we geen rekening meer moeten houden met een mogelijke besmetting. Ook als je volledig gevaccineerd bent, loop je wel nog steeds (een verminderde) kans om ziek te worden en het virus door te geven.

Had je bijvoorbeeld onlangs een hoogrisicocontact? Of merk je dat je symptomen als koorts, vermoeidheid en hoesten hebt? Dan is het in de eerste plaats belangrijk om voor jezelf, je gezin en je naasten terug te grijpen naar de basisprincipes en verantwoordelijk met je vrijheden om te springen.

Welke principes pas je best toe?

De basis blijft het belangrijkst:

  • Was en/of ontsmet je handen regelmatig.
  • Hou afstand waar dat kan (nog steeds, ook als je niet ziek bent).
  • Draag een mondmasker op plaatsen waar je de afstand niet kunt bewaren.
  • Probeer zo veel als mogelijk in openlucht af te spreken of de ruimte goed te ventileren.

Daarnaast vragen we je om de afspraken omtrent quarantaine en waakzaamheid na een hoogrisicocontact te respecteren. Vooral in de 14 dagen na een contact met een besmette persoon, of bij een eigen besmetting is de kans op verspreiding van het virus erg groot.

Legde je een eerste negatieve Covidtest af? Dan mag je uit quarantaine, maar blijf je best de basisprincipes streng toepassen tot ook je tweede test een negatief resultaat geeft.

Wat met een goedgevuld sportpaleis? Of een fuif in Ahoy?

We begrijpen dat deze terechte vragen zich stellen. Overal om ons heen zien we dat stilaan de remmen weer los zijn. Toch is het belangrijk om te weten dat grote evenementen steeds aan hun bezoekers vragen een geldig CovidSafe ticket voor te leggen.

Kleinschalige evenementen of bijeenkomsten van verenigingen zijn aangewezen op de verantwoordelijkheidszin van hun leden en deelnemers. Ook daar is het aan ons om ons eigen steentje bij te dragen.

Alleen zo kunnen we de besmettingen opnieuw tegengaan en blijven genieten van de dingen en activiteiten waar we zo lang op moesten wachten.