Gepubliceerd op 04/10/2021

Derde vaccin voor 65-plussers

Bent u 65 of ouder, dan krijgt u binnenkort een derde prik van het COVID-19-vaccin. Deze prik zal gebeuren met een mRNA-vaccin (Pfizer), ook al kreeg u voordien AstraZeneca of Johnson & Johnson.

 

Van oud naar jong

Eerst is de groep van 85-plussers aan de beurt. De uitnodigingen voor deze doelgroep werden reeds op 27 september verstuurd. In het vaccinatiecentrum worden volgende vaccinatiemomenten voorzien:

  • 14 oktober: namiddag
  • 15 oktober: voormiddag
  • 16 oktober: voormiddag

De andere uitnodigingen volgen later naargelang de richtlijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid die de komende dagen duidelijker ga worden

Hulp voor ouderen

Hebt u buren, familie, kennissen … die best wat hulp of begeleiding kunnen gebruiken om in het vaccinatiecentrum te geraken? Neem contact op met die persoon en bied uw hulp aan. Het idee dat iemand klaar staat om te helpen is voor veel mensen een geruststelling.

Vaccinatie dicht bij huis

In uitzonderlijke gevallen kan thuisvaccinatie door de huisarts gebeuren. Ook kan de huisarts patiënten die minder vlot in het vaccinatiecentrum geraken, voorstellen om in een lokaal vaccinatiepunt gevaccineerd te worden.

Enkel de huisarts kan de patiënt registreren voor thuisvaccinatie of lokale vaccinatie.

 

Meer info:

Callcenter vaccinatiecentrum Voorkempen

03 201 50 40 (van maandag tot zaterdag tussen 9 en 13 uur)

 

Een herhalingsvaccinatie houdt je bescherming tegen COVID-19 op het hoogste niveau

De verschillende vaccins tegen COVID-19 bieden uitstekende bescherming tegen COVID-19: wie volledig gevaccineerd is, loopt veel minder kans om nog ziek te worden. Als je toch nog ziek wordt na vaccinatie, is de kans dat je zwaar ziek wordt of zou overlijden ook weer een heel stuk kleiner.

Studies bij miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten tonen echter aan dat bij ouderen de bescherming van de vaccins langzaam afneemt na verloop van tijd. In die landen is de vaccinatie vroeger begonnen dan in ons land, zodat we daar al kunnen bestuderen hoe goed de vaccins nog werken na een paar maanden.

Vaccinatie-expert Pierre Van Damme legt uit: “We zien in de studies heel duidelijk dat de vaccins bij 65+’er na een paar maanden een stukje van hun kracht verliezen. Na ongeveer 5 maanden begint de werkzaamheid tegen ernstige COVID19 en hospitalisatie af te nemen met 6 à 10% Dat betekent dus dat je dan weer wat meer risico loopt om in het ziekenhuis te belanden  als je besmet raakt met COVID-19.”

Met een herhalingsvaccinatie willen we uw bescherming tegen COVID-19 versterken en verlengen.

De vaccins werken heel goed tegen de huidige varianten en er zijn nog geen nieuwe vaccins op komst

Intussen zijn verschillende varianten ontstaan van het virus dat COVID-19 veroorzaakt. De huidige vaccins werken nog altijd heel goed tegen de varianten die in ons land de ronde doen. Om je zo goed mogelijk te beschermen, is het dus belangrijk om een nieuwe vaccinatie niet uit te stellen. Door je nu opnieuw te laten vaccineren, zorg je voor de beste bescherming

Het valt onmogelijk te voorspellen welke varianten er nog komen. De verschillende vaccinfabrikanten volgen dat op samen met de wetenschappers en zullen hun vaccins aanpassen wanneer dat nodig is. Zo’n aangepaste vaccins komen er zeker niet op korte termijn. Het is dus niet verstandig om daarop te wachten. Een herhalingsvaccinatie met de huidige vaccins zorgt er immers nu meteen voor dat je terug optimaal beschermd bent tegen zware ziekte na een COVID-19-besmetting.