Gepubliceerd op 10/06/2015

Evacuatie na gaslek

Bij graafwerkzaamheden werd vanochtend een gasleiding geraakt in de Ringlaan in Zandhoven. Aangezien het ging om een leiding onder middendruk, besliste de brandweer om onmiddellijk te starten met een evacuatie van de omwonenden. De operationele fase van het rampenplan werd afgekondigd.

Het lek ontstond na graafwerken ter hoogte van nummer 11 in de Ringlaan. Alle bewoners binnen een straal van 100 meter rond het lek moesten hun huizen verlaten. In totaal werden een honderdtal personen opgevangen in het gemeentehuis. Medewerkers van het psychosociaal hulpverleningsnetwerk van de gemeente stonden klaar met koffie. Er was op geen enkel moment sprake van paniek. De sfeer was erg gemoedelijk en er werd zelfs ontbijt voorzien.

Intussen liet Eandis de druk op de leiding dalen van middelhoge druk naar lage druk. Dit verliep bijzonder vlot waardoor rond half tien de eerste bewoners al terug naar hun huizen konden. Ze werden begeleid door de brandweer en iemand van Eandis die huis per huis de nodige metingen deden. Een uurtje later was iedereen weer thuis.

Eandis kon het lek intussen dichten en de N14 werd vrijgegeven. 

Foto: Kristin Matthysen, GVA