Gepubliceerd op 23/02/2015

Gewijzigd busaanbod vanaf 18 april

Vanaf 18 april rijdt de nieuwe tramlijn 8 tussen P+R in Wommelgem en metrostation Astrid in Antwerpen. De tram zal gebruik maken van de lang ongebruikte metrotunnel ‘Reuzenpijp’ onder de Turnhoutsebaan in Borgerhout en zo een snelle verbinding vormen tussen de P+R van Wommelgem, Deurne-Zuid, Borgerhout en het Centraal Station.
Buslijnen 420 tot en met 423 rijden vanaf dan niet langer naar de Rooseveltplaats in Antwerpen. De bussen krijgen Berchem Station als nieuwe eindhalte. Ze behouden hun huidige traject tot de grens van Deurne en Borgerhout. Daar slaan ze vanop de Herentalsebaan af naar de Luitenant Lippenslaan en rijden dan via de Binnensingel naar Berchem Station. De snelbussen 418, 427 en 429 wijzigen niet. Zij blijven doorrijden naar de Rooseveltplaats.
Er komt daarom een nieuw knooppunt aan de huidige tramhalte ‘Muggenberg’ op de Herentalsebaan in Deurne. Dit is de laatste bovengrondse halte van tram 8 richting Astrid. Ook de buslijnen 420 tot en met 423 krijgen hier voortaan een halte. En buslijnen 31 en 33 worden ook langs ‘Muggenberg’ geleid. De reizigers van de streekbussen krijgen hier tal van overstapmogelijkheden.
Reizigers die als eindhalte de Franklin Rooseveltplaats hebben kunnen door een overstap op tram 8 vlot naar het centrum van Antwerpen. De tijd die nodig is om de overstap te maken wordt ruim gecompenseerd door de snelle ondergrondse rit van tram 8. Deze heeft enkel nog een stop in het nieuwe metrostation ‘Zegel’, maar rijdt dan rechtstreeks naar station Astrid. Dit ligt vlakbij busstation Rooseveltplaats, de huidige eindhalte van bussen 420 tot en met 423. Reizigers die willen afstappen aan één van de bovengrondse haltes tussen ‘Muggenberg’ en de Rooseveltplaats, kunnen overstappen op tram 24. Deze blijft zijn huidige reisweg volgen langs de Stenenbrug, Turnhoutsebaan en Carnotstraat en volgt dus hetzelfde traject dan de bus voorheen. Via een overstap op bus 33 kunnen de reizigers gemakkelijk naar Deurne-Noord, Merksem en Ekeren enerzijds, en Berchem, Wilrijk en Hoboken anderzijds.
De overstap aan ‘Muggenberg’ is niet moeilijk. De bushaltes komen in de directe nabijheid van de tramhaltes. Er zal bovendien voorzien worden in een aangepaste ‘knooppuntsignalisatie’ om de visibiliteit van de tramhalte te verhogen.
Ook de nieuwe eindhalte Berchem Station is een interessant knooppunt. Reizigers van de streekbussen die moeten overstappen op de trein boeken via Berchem Station tijdswinst ten opzichte van de huidige situatie met overstap aan het Centraal Station. Verder zijn er verbindingen met Antwerpen Centrum (bv. de Groenplaats) met tramlijnen 4, 9 en 11. Vanuit Berchem Station vertrekken ook tal van busverbindingen naar onder meer Wilrijk, Edegem, Kontich, Mortsel, Hove, Lint, Boechout, Duffel en Lier.

Zandhoven

Snelbus 427 (frequentie: 60’ in de daluren, ongeveer 30’ uur in de spits) blijft de snelste verbinding naar Antwerpen. Deze lijn blijft ongewijzigd doorrijden tot de Franklin Rooseveltplaats.
Buslijnen 420 en 421 rijden voortaan naar Berchem Station. Reizigers kunnen aan ‘Muggenberg’ overstappen op tram 8 of 24 richting Antwerpen of buslijnen 33 of 31 naar andere bestemmingen.

Meer info

Wijziging buslijnen in de haven: www.delijn.be
Tram 8 en de gewijzigde bustrajecten in Deurne-Zuid: www.delijn.be