Gepubliceerd op 20/05/2019

Heraanleg Liersebaan (N14): nieuwe fase vanaf 27 mei

Op maandag 27 mei start de volgende fase van de werken op de Liersebaan. AWV start dan met het aanpassen van de brugvoegen op de brug over de snelweg, met de bouw van een tunnel onder de op- en afrit van de E313 richting Antwerpen en met de vernieuwing van de oostkant van de Liersebaan (rijbanen richting Lier). De nieuwe fase brengt ook een andere situatie op de weg met zich mee.

Enkelrichtingsverkeer van Zandhoven naar Lier

Omdat de ruimte op de brug over de E313 beperkt is, kan er tijdens de werken aan de brugvoegen maar één rijstrook gebruikt worden door het verkeer. Het verkeer van Zandhoven richting Lier blijft mogelijk. Het verkeer in de andere richting volgt een omleiding via de Herentalsebaan, Hofstraat en Vierselbaan. Het eenrichtingsverkeer geldt vanaf de Kerkstraat tot aan de oprit van de E313 richting Hasselt, zodat die oprit wel vanuit de twee richtingen bereikbaar blijft.

Omdat de omleiding naar Zandhoven samenvalt met de fietsomleiding, plaatsen we op het kruispunt Herentalsebaan/Hofstraat/Dijkstraat tijdelijk verkeerslichten. Dit om de veiligheid van de fietsers te verbeteren en het verkeer er zo vlot mogelijk te laten verlopen. Fietsers kunnen de Zagerijstraat enkel vanuit Zandhoven bereiken. Vanaf ca. 11 juni breken we het fietspad op tussen de brug over de E313 en het kruispunt met de oprit naar Antwerpen. Fietsers kunnen dan via de oude fietsverbinding vanaf de brug naar het jaagpad en terug.

De werken op de brug over de E313 tot aan de Kanaalstraat duren ongeveer 6 weken en zijn naar verwachting in de eerste helft van juli, voor het zomers bouwverlof, afgerond.

Bereikbaarheid op- en afritten E313

Onder de oprit naar Antwerpen en de afrit komende van Hasselt komt een tunnel die de toekomstige carpoolparking verbindt met het jaagpad en de Venstraat. Om deze tunnel te kunnen bouwen, moeten we de bestaande op- en afrit opbreken. Het verkeer van en naar de snelweg kan tijdens deze werken over tijdelijke rijstroken op het terrein van de nieuwe carpoolparking. De op- en afritten van de E313 blijven zo maximaal toegankelijk:

 • Oprit naar Hasselt: bereikbaar vanuit de twee richtingen.
 • Oprit naar Antwerpen: enkel bereikbaar voor verkeer komende van Zandhoven/Zoersel. Verkeer vanuit Lier volgt de omleiding via de Herentalsebaan en Vierselbaan en kan zo vanuit richting Zandhoven naar de oprit rijden.
 • Afritten komende van Hasselt en Antwerpen: verkeer rijdt verplicht linksaf richting Lier. Wie richting Zandhoven moet, rijdt eerst richting Lier en volgt vanaf de Herentalsebaan de omleiding naar Zandhoven.
 • Alternatieve route: wie de werfzone wilt vermijden, kan ook gebruik maken van de op- en afrit 20 Herentals-West (van Hasselt naar Lier) of de op- en afrit 19 van de E34 in Oelegem (van Lier naar Antwerpen of van Antwerpen naar Zandhoven/Zoersel).

Zagerijstraat

Ook de Zagerijstraat blijft toegankelijk, maar je moet rekening houden met de enkelrichting op de N14: inrijden kan enkel vanuit Zandhoven, uitrijden enkel richting Lier. Met de fiets kun je wel van en naar de Zagerijstraat vanuit Zandhoven.

Blijf op de hoogte

Op www.wegenenverkeer.be/zandhoven vind je altijd de meest recente informatie over het project. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en dan krijg je het laatste nieuws ook gewoon in je mailbox!

Vragen? Stel ze gerust aan de bereikbaarheidsadviseur van AWV via bereikbaar.antwerpen@wegenenverkeer.be of 0468 03 53 84.

De Lijn: 24 mei t/m 5 juli

Lijn 427

Niet bediende haltes: Kerkstraat Massenhoven

 • Richting Antwerpen:
  • tijdelijke halte in de Hogeweg thv huisnr. 1 (tegenover Total benzinestation)
  • normale reisweg tot aan de Hogeweg en vandaar richting oprit E34 in Oelegem
 • Richting Zandhoven/Herentals:
  • tijdelijke halte in de Hogeweg thv Total benzinestation
  • normale reisweg tot verkeerswisselaar Ranst en vandaar via E34 naar afrit Oelegem en via Kerkstraat en Hogeweg naar N14 om de normale reisweg te vervolgen

Lijnen 420, 424, 428

Niet bediende haltes: Kanaalstraat Massenhoven, Kerkstraat Massenhoven, Gebroken Loop Zandhoven en Liersebaan Zandhoven

 • In beide richtingen:
  • tijdelijke (tegenoverliggende) haltes in de Herentalsebaan thv huisnr. 7, de Vierselbaan thv drankenhandel/bouwbedrijf, in De Bergen/Liersebaan thv huisnr. 97-99
  • omleiding richting Zandhoven: normale reisweg tot aan Lammerenberg – Herentalsebaan – Vierselbaan – N14 (richting Lier) – Liersebaan (thv Il Forno) en verder de normale reisweg
  • omleiding richting Lier/Berchem: normale reisweg tot Zandhoven dorp – Vierselbaan – ovonde – Vierselbaan – Herentalsebaan – Lammerenberg en verder normale reisweg.