Gepubliceerd op 27/01/2016

Het licht uit

De gemeente Zandhoven heeft een masterplan Openbare Verlichting (OV) klaar. Veiligheid, maar ook betaalbaarheid, duurzaamheid en energie-efficiëntie staan hierbij voorop. De helft van onze straatlantaarns zal straks tussen 23 en 5 uur gedoofd worden.

Samen met Eandis en de gemeenten Brecht, Grobbendonk, Kalmthout, Malle, Ranst, Rijkevorsel, Schilde en Zoersel werd een regiomasterplan ‘West Kempen’ opgemaakt rond openbare verlichting. ’s Nachts wordt Zandhoven verlicht door zo’n 2 000 straatlantaarns. Momenteel blijven die de hele nacht door branden, goed voor een verbruik van 855 757 kilowatt per uur, of een jaarlijkse elektriciteitskost van een dikke 152 000 euro. Behalve voor een grote hap uit het budget van de gemeente, zorgen al deze lichtpunten ook voor veel nachtelijke lichtvervuiling. Met het Burgemeestersconvenant in het achterhoofd, slaan we dus twee vliegen in één klap. We besparen op onze energiekosten en verminderen tegelijk onze CO2-uitstoot.

Veiligheid

In het verleden haalde men ‘de veiligheid’ dikwijls aan als argument om het brandregime niet aan te passen. Moderne studies tonen echter aan dat veel licht niet per definitie leidt tot meer veiligheid. Niet in het verkeer en niet op vlak van criminaliteit. Inbrekers worden trouwens sneller afgeschrikt door een buitenlamp met een bewegingsmelder dan door constante (straat)verlichting. Bovendien bewijzen de politiecijfers dat er vaker overdag ingebroken wordt dan ’s nachts.

Maar ook in het verkeer geeft de straatverlichting makkelijk een vals gevoel van veiligheid. Je denkt immers dat je hindernissen snel zal opmerken en bent daardoor minder aandachtig op de baan!

Investeren om te besparen

Precies omdat we zo veel belang hechten aan (verkeers)veiligheid, kiest het gemeentebestuur er bewust voor om de openbare verlichting langs toegangs- en verbindingswegen wél te laten branden. Ook gevaarlijke punten zoals kruispunten, bochten, de eindpunten van een doodlopende straat, … zullen de hele nacht door verlicht worden. De technische dienst bekeek paal per paal welke verlichting gedoofd kan worden en welke niet. Alle lichten gaan sowieso aan bij valavond. Vanaf 23 uur gaan 1 000 van de 2 000 straatlantaarns uit. Om 5 uur ’s morgens zullen alle lichten weer branden.

Dat kan natuurlijk niet zomaar. De volledige openbare verlichting moet eerst aangepast worden. Zo moet het sturingsmechanisme van de palen aangepast worden, moeten er nieuwe schakelingen geplaatst worden, moeten er hier en daar palen verplaatst of bijgeplaatst worden, … Kortom, een zware investering van zo’n 38 400 euro!

Maar dankzij deze ingreep kunnen we jaarlijks wel 34 480 euro besparen. De eenmalige investering zal dus na amper 1 jaar al bijna volledig terugverdiend zijn! Even belangrijk is ook dat we elk jaar 44,4 ton minder CO2 gaan uitstoten. Een mooie inspanning in het kader van het Burgemeestersconvenant.
Eandis is intussen al gestart met de aanpassingen van onze openbare verlichting. In sommige straten is het tussen 23 en 5 uur nu al een beetje donkerder.

Voordelen

Veranderingen zijn nooit leuk. Zeker niet als het gaat om iets groots als de openbare verlichting. Maar we zijn niet over een nacht ijs gegaan. De keuzes die we gemaakt hebben, zijn weloverwogen, met aandacht voor ieders comfort en veiligheid. Ze leveren onze gemeente een forse energiebesparing op: centen die we op termijn opnieuw kunnen investeren, bijvoorbeeld in energiebesparing.

Daarnaast doen we iets voor iedereen, en niet in het minst voor de komende generaties. Als groene, natuurrijke gemeente verkleinen we onze impact op het milieu gevoelig. We werken ook mee om lichtvervuiling tegen te gaan. We dragen dus allemaal ons steentje bij voor een betere en gezondere leefomgeving voor ons en voor onze kinderen.

Heb je toch nog een vraag? De burgemeester, de schepenen en onze medewerkers van de technische dienst helpen je graag verder!

 

 

 

 

 

Meer info?

Technische dienst
03-484 30 20 | td@zandhoven.be