Gepubliceerd op 06/05/2015

Laat naar je borsten kijken

Iedereen tegen (borst)kanker

De nieuwe campagne van Kom op tegen Kanker (Iedereen tegen kanker) is een groot succes. Het geld dat opgehaald wordt, is hard nodig voor onderzoek. Maar in de strijd tegen deze ziekte wordt preventie steeds belangrijker. Je kan zelf helpen om een beginnende kanker op te sporen. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter te genezen!

Zo is de mammobiel intussen al ingeburgerd bij veel vrouwen. Na 20 jaar is deze rondrijdende borstscreening-bus ook een vaste waarde geworden in Zandhoven. Alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar krijgen om de twee jaar een persoonlijke schriftelijke uitnodiging van het Centrum voor kankeropsporing. Het bevolkingsonderzoek richt zich wel enkel tot vrouwen zonder klachten. Deelnemen is dus niet aangewezen voor:

  • vrouwen die in behandeling zijn voor borstkanker (geldt tot 10 jaar na de diagnose);
  • vrouwen met klachten die kunnen wijzen op borstklieraandoeningen;
  • vrouwen die door erfelijke factoren een verhoogd risico op borstkanker hebben.

Deze vrouwen worden beter opgevolgd door hun arts.

Als je bij een Belgisch ziekenfonds aangesloten bent, is deze screening in de mammobiel gratis. Is het voor jou toch de eerste keer of wil je gewoon meer informatie over de screening of over borstkanker? Praat erover met je huisarts of gynaecoloog. Ook bij het Centrum voor kankeropsporing krijg je meer informatie (0800-60 160 | www.bevolkingsonderzoek.be).

Enkele cijfers

In de periode 2012-2013 lieten in Vlaanderen 50,8% van de vrouwen tussen 50 en 69 jaar een screeningsmammografie nemen. In Zandhoven lag dit aantal in 2012 op 49,7% en in 2013 op 49,5%.

Mammobiel

Alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar krijgen een schriftelijke uitnodiging om een mammografie (een röntgenfoto van de borsten) te laten maken. Deelname is gratis voor iedereen die bij een Belgisch ziekenfonds is aangesloten.

Wanneer? 8 juni tot 7 juli
Waar? De Populier, POpulierenhoeve 22 – 2240 Zandhoven

Getuigenis

In 2008 overwon Marie-Paule Meert borstkanker, een vreselijke beproeving waar ze sterker uitkwam. Ze verwerkte haar verhaal in het boek Als je genezen bent, staan we samen op de Empire State Building. Tijdens deze lezing belicht Marie-Paule het preventie- en opsporingsbeleid rond borstkanker. Hoe evolueren de behandelingen en het onderzoek? Wat is het belang van begeleiding en complementaire behandelingen, en boven alles: hoe dit intieme gevecht aangaan dat een leven en een hele omgeving volledig overhoop gooit?

Haar getuigenis wordt ingeleid door Maaike Van Den Broeck, medewerker kankeropsporing van LOkaal GezondheidsOverleg Antwerpen.

Wanneer? 18 juni om 19.30 uur
Waar? Huize Bruyneel, Vierselbaan 2 – 2240 Zandhoven
Informatie & inschrijven? Dienst onthaal, Liersebaan 12, 03-410 16 20 | onthaal@zandhoven.be

Tentoonstelling

‘Bustehouder’ gaat over geboren worden en groeien, over liefde voor en behoud van de borsten. Maar ook over borstkanker en een leven erna. 

Wanneer? 4 juni tot 4 juli
Waar? Gemeentehuis, Liersebaan 12 – 2240 Zandhoven

Meer info?

Inse Hendrickx
inse.hendrickx@kina.be | 0479–60 75 85

Elke donderdag tussen 08.30 en 16.30 u.