Gepubliceerd op 26/08/2022

Openbaar onderzoek over het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Drinkwaterleiding Viersel – Walem

Op 8 juli 2022 heeft de Vlaamse Regering het voorontwerp van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Drinkwaterleiding Viersel – Walem voorlopig vastgesteld.

Het voorgenomen plan is gelegen in de gemeenten Zandhoven, Nijlen, Lier, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Rumst. Voor Zandhoven is het plangebied gelegen in Nederviersel tussen het Albertkanaal en de Kleine Nete.

Het GRUP ‘Leidingstraat Viersel-Walem’ voorziet een drinkwaterleiding tussen het Albertkanaal en het drinkwaterproductiecentrum van Walem. Dit planproces beoogt het versterken en verzekeren van de drinkwatervoorziening in Vlaanderen door het realiseren van een interconnectie tussen de grootste productiecentra van drinkwater van water-link en Pipda en bijhorende toevoerdrinkwaterleidingen. De uitgangspunten zijn:

  • Maximale bundeling met de bestaande waterleiding.
  • De voorziene doorvoercapaciteit vereist een leiding met een diameter van 900 mm (DN900).
  • Voor een optimale bedrijfsvoering en leveringszekerheid moet de aftakking van ‘de collector‘ gesitueerd zijn tussen de noordelijke productiecentra aan het Albertkanaal. De leiding moet tot in het productiecentrum van Walem aangelegd worden.
  • Geïntegreerd in het bestaande netwerk met aantakking op de distributieleidingen.
  • Bestaande en toekomstige leidingen niet hypothekeren.
  • Goede bereikbaarheid in kader van onderhoud.

Tijdens  het openbaar onderzoek van 30 augustus 2022 tot en met 28 oktober 2022 kan iedereen opmerkingen indienen. U kan deze documenten inkijken:

  • Op de website grups.omgeving.vlaanderen.be/r/drinkwaterleidingvierselwalem van het Departement Omgeving.
  • Bij de verschillende gemeenten in het plangebied. Voor de gemeente Zandhoven kan u dit inkijken op het gemeentehuis bij de dienst Omgeving.

U bent wel welkom op de infomarkten die telkens van 15u tot 20u30 doorgaan op:

  • Maandag 3 oktober 2022 te Duffel, gemeentelijke bibliotheek, Onze – Lieve – Vrouwlaan 1
  • Dinsdag 18 oktober 2022 te Nijlen, gemeentelijke raadszaal, Kerkstraat 4

Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan telefonisch (02/553 38 00) of online via de website van het Vlaamse Departement Omgeving.

Indien u wilt reageren kan u dit schriftelijk doen. Stuur uw brief naar het departement Omgeving, afdeling GOP, Graaf de Ferrarisgebouw, Koning Albert II – laan 20 bus 7, 1000 Brussel of geef hem af bij de gemeenten in het plangebied, tegen ontvangstbewijs, uiterlijk 28 oktober 2021. Het gemeentehuis in Zandhoven sluit op vrijdag wel om 12u.

 

 

 

Bekijk hier de affiche