Gepubliceerd op 09/12/2020

Opening nieuwe brug, afbraak oude brug

Nog net voor de jaarwisseling kondigt december zich aan als een topmaand vol hoogtepunten. Morgen, woensdag 9 december, zullen we de langverwachte kanaalbrug op de tijdelijke locatie in gebruik kunnen nemen. Gisteren vond immers de proefbelasting plaats waarbij een hele resem volgeladen vrachtwagens de draagkracht of gebruikscapaciteit van de brug testten. De test was positief en dus kunnen AWV en De Vlaamse Waterweg nv groen licht geven voor het openstellen van de brug.

Wat betekent dit voor de weggebruiker?

Voor het autoverkeer verandert er in principe weinig: tussen Lier en Zandhoven blijft alle verkeer via de Liersebaan mogelijk. Het grote verschil is natuurlijk dat het voortaan over de nieuwe brug op de tijdelijke locatie rijdt. Op de Liersebaan, tussen de snelweg en het kanaal, blijven de versmalde rijstroken behouden.

Fietsers daarentegen zullen opgelucht kunnen ademhalen. Tussen Lier en Massenhoven/Zandhoven kunnen ze opnieuw rechtstreeks via de Liersebaan fietsen. De grote omleiding via Viersel komt daardoor voorlopig te vervallen. Fietsers kunnen voortaan in beide richtingen fietsen over het fietspad aan de noordkant van de rijweg en de brug, dat is aan de kant van de rijweg richting Lier. Komende van Lier en Zandhoven worden fietsers ter hoogte van de bestaande fietsoversteekpunten (aan Shell tankstation en Kerkstraat) opgevangen en gevraagd om de gewestweg over te steken. Fietsers moeten ermee rekening houden dat het plaatselijk om een tijdelijk fietspad gaat. Het jaagpad langs het kanaal blijft om veiligheidsredenen afgesloten ter hoogte van de brug.

Afbraakwerken oude brug

In het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 december duwt De Vlaamse Waterweg nv het gaspedaal nog wat verder in. De aannemer start dan de afbraakwerken van de oude brug. Tegen Kerstmis moet die brug volledig afgebroken zijn. De Vlaamse Waterweg nv raadt het af om deze werkzaamheden van nabij te volgen, gelet op de geldende veiligheidsmaatregelen in de strijd tegen corona.