Gepubliceerd op 02/03/2022

Proefopstellingen mobiliteitsplan: Geef je feedback!

Proefopstellingen mobiliteitsplan : Geef je feedback!

In de aanloop naar een nieuw mobiliteitsplan worden op verschillende plaatsen in Zandhoven proefopstellingen geïnstalleerd. Passeerde je al één of meerdere van de proefopstellingen, stuur ons dan zeker jouw bevindingen door via de enquête. Zo kunnen we samen werk maken van veilige, actieve en gezonde mobiliteit voor iedereen.
Een nieuwe proefopstelling heeft wat tijd nodig om effect te hebben. Als het verkeer weer stabiliseert, kunnen we het effect van de proefopstelling gaan onderzoeken. Ook jij moet misschien wat wennen aan de nieuwe situaties. Daarom kan je de enquête meerdere keren invullen en vertellen hoe jouw mening evolueert in deze fase van het mobiliteitsplan

Proefopstellingen

 • Kruispunten Kruisdreef met de Rusthuislaan en de Nachtegalendreef
  • 2 wegversmallingen met paaltjes en daartussen een rijbaankussen om de snelheid van gemotoriseerd verkeer af te remmen.
  • Een zebrapad creëert een veilige oversteekplaats naar het wandelpad.
 • Roosten kruispunt  met Grasbaan en Bakkerijstraat
  • 2 rijbaankussens en een snelheidslimiet van 50 km/u op de Roosten om een veilige oversteekplaats voor fietsers te maken en de snelheid van gemotoriseerd verkeer af te remmen.
 • Zone Hooidonck & Heistraat
  • Knip Hooidonk/Boshuisweg ter hoogte van de brug. De straat wordt met 3 betonblokken aan het begin en einde van de brug afgesloten voor gemotoriseerd verkeer om ongewenst sluipverkeer over Hooidonck en de Heistraat tegen te gaan. Fietsers en voetgangers zullen wel nog over de brug kunnen.
  • Eenrichtingsverkeer in de Heistraat in de richting van de Hallebaan zodat het verkeer niet langer door de woonstraten kan rijden, maar geleid wordt via de N14 en de Hallebaan die beter geschikt zijn.
  • 2 rijbaankussens in het Nazarethpad om de snelheid van verkeer te verlagen
  • Snelheidsbeperking van 50km/u in de Hallebaan vanaf het kruispunt met de Heuvelheide tot aan de N14.

Effect proefopstellingen monitoren

De effecten van de proefopstellingen op deze locaties en in de omliggende straten gaan we intensief monitoren. Dat gebeurt o.a. met Telramen. Dat zijn kleine sensoren die bewoners achter hun raam hangen om het aantal fietsers, voetgangers, auto’s en vrachtwagens te tellen. Kijk zeker eens op www.telraam.net voor de Telramen in jouw buurt.

Na een evaluatie op basis van de Telraam-gegevens, enquêtes en evaluatiekits bekijken we ten slotte of we de proefopstellingen moeten bijsturen, permanent kunnen maken of wegnemen. Dat gebeurt telkens in overleg met jou en de andere buurtbewoners. Alvast bedankt voor jouw feedback op de proefopstellingen. Zo schakelen we samen een versnelling hoger voor een gezond en bereikbaar Zandhoven.

5 nieuwe proefopstellingen

 • Knip Keulsebaan: plaatsing van betonblokken vlak voor kruispunt met de Keulsebaan en de Heuvelstraat.
 • Fietszone Pulle: De Cauwenberglei (vanaf kruispunt Vroegeinde tot kruispunt Binnenweg) en de Blauwhoef tot aan de Kleine Beek) worden ingericht als fietszone.
 • Fietszone Zandhoven: De Liersebaan (vanaf kruispunt Oelegembaan/Vierselbaan) en een deel van de Amelbergastraat (tot aan kruispunt Schriekweg) worden ingericht als fietszone.
 • Fietszone Massenhoven: De Kerkstraat (vanaf kruispunt Hogeweg tot aan kruispunt Eikenstraat) en deel van de Korenbloemstraat (kruispunt Kerkstraat tot aan kruispunt Achterstraat) wordne ingericht als fietszone.
 • Fietszone Viersel & enkelrichting Veerstraat: De Parochiestraat, de Beemdstraat (vanaf kruispunt Parochiestraat tot aan kruispunt Veerstraat) en een deel van de Veerstraat (kruispunt Beemdstraat tot aan kruispunt Grote Beekstraat) worden ingericht als fietszone. Enkelrichting in de Veerstraat stussen de Grote Beekstraat en de Beemdstraat (in de richting van Lier).

Recent zijn een reeks tijdelijke proefopstellingen geïnstalleerd op verschillende locaties in Zandhoven. Deze zijn het resultaat van een intensief participatietraject met een bevraging, tellingen en buurtbabbels in elke wijk. De proefopstellingen duren gemiddeld 4 maanden. Na de testperiode plannen we een moment voor alle buurtbewoners om hun bevindingen te delen. Op basis van alle feedback en verzamelde tellingen worden de proefopstellingen bijgestuurd of definitief geïnstalleerd. Op basis van alle feedback en verzamelde tellingen worden de proefopstellingen bijgestuurd of definitief geïnstalleerd. Je kan je feedback achterlaten op www.zandhoven.be.

We gaan nog een stapje verder. Vanaf vandaag tot 4 mei kan je in de Heistraat en de Veerstraat je feedback geven doormiddel van een interactief beeldscherm. Dit systeem werd ontwikkeld door de onderzoeksgroepen van de KU Leuven Research[x]Design en DistriNet samen met LUCA School of Arts.