Gepubliceerd op 13/08/2020

Onweer – 1722

Binnenlandse Zaken heeft inmiddels het nummer 1722 voor alle niet-dringende oproepen geactiveerd. Zo blijven de nummers 112 en 101 vrij voor echte noodgevallen.

Heb je door de storm schade of wateroverlast? Dan kan je via het onderstaande formulier deze doorgeven aan de brandweer.

Vul het formulier online in

Bel 1722 bij wateroverlast en stormschade

Bel tijdens het noodweer 1722 als je de brandweer nodig hebt bij wateroverlast en/of stormschade. Bel enkel 112 als jij of iemand in je omgeving zich in een (potentieel) levensbedreigende situatie bevindt.

Als je toch belt naar het noodnummer 112 voor een niet-dringende brandweerinterventie zal de operator je niet verder helpen maar vragen om naar het nummer 1722 te bellen.

Heb geduld als je naar 1722 belt

Als je 1722 belt, vragen we je om geduld te oefenen. Haak niet in want daardoor kom je opnieuw achteraan de wachtrij terecht.

Tijdens noodweer loopt het aantal telefoontjes zeer snel hoog op. De brandweer doet al het mogelijk om je zo snel mogelijk te helpen maar kan niet altijd overal tegelijk zijn. Dus als je al gebeld hebt naar 1722, bel dan niet terug om te vragen wanneer de brandweer komt. Gezien het grote aantal oproepen, is het uitzonderlijk mogelijk dat je oproep wordt onderbroken terwijl je wacht. Indien dit het geval is, probeer dan wat later opnieuw.  Na het noodweer zal het nummer 1722 automatisch gedeactiveerd worden.

Jezelf goed voorbereiden?

Je vindt heel wat tips om jezelf goed voor te bereiden op www.risico-info.be.