Gepubliceerd op 20/08/2020

Update corona – 20 augustus

Premier Wilmès heeft zonet een persconferentie gegeven naar aanleiding van de Nationale Veiligheidsraad die vanmorgen samen kwam. De volgende maatregelen werden aangepast of benadrukt:

Het dragen van een mondmasker is verplicht op drukke en publieke plaatsen zoals in winkels, markten, bibliotheken,… en op plaatsen waar je geen afstand kan houden. Iedereen moet ten alle tijden een mondmasker op zak hebben.

Vanaf 1 september gaan de scholen terug open met geen onderscheid tussen de verschillende leerjaren. De kinderen zullen 5 dagen naar school kunnen gaan volgens de normale schoolweek. Leerlingen vanaf 12 jaar en leerkrachten zullen wel een mondmasker moeten dragen. Het hoger onderwijs wordt nog later bekeken.

Vanaf 1 september voor 4 weken lang blijf de regel i.v.m. de bubbel van 5 gelden. Dit wil zeggen de contactbubbel wordt beperkt tot 5 personen per gezin/huishouden zonder sociale afstand. Je mag wel maximum 10 personen zien hier dient ten alle tijden de sociale afstand wel gerespecteerd te worden.

Koffietafels mogen tot maximum 50 personen, wel gelden de regels van de horeca zoals bediening aan tafel,…

Winkelen mag met 2 personen en zonder tijdslimiet vanaf maandag 24 augustus, maar gebruik steeds je gezond verstand. Winkeliers kunnen wel zelf kiezen om het individueel winkelen te blijven hanteren.

Voor sportwedstrijden en culturele evenementen: binnen maximum 200 personen en buiten voor maximum 400 personen. Het dragen van een mondmasker is verplicht! De opgestelde protocollen voor wedstrijden en evenementen dienen steeds in acht genomen te worden.

Internationale koppels die gescheiden waren door de coronacrisis mogen vanaf 1 september terug de grens over om hun geliefde te bezoeken in het buitenland. Wel dienen zij te kunnen bewijzen dat zij een effectieve liefdesrelatie hebben.

Verblijf je langer dan 48 uur in het buitenland? Dan is het invullen van het Passenger Locator Form verplicht!

Kom je terug uit een rode zone dan is een test en quarantaine verplicht! We roepen op om deze maatregelen te respecteren! Kom je uit een oranje zone dan is een test en quarantaine aangewezen.

Laten we waakzaam blijven, de cijfers zijn dalende maar we zijn er nog niet. Samen komen we er. Laten we samen Zandhoven coronavrij maken!

Vanaf het moment dat het ministerieel besluit beschikbaar is kan je het hier ook terugvinden.

Ministerieel besluit