Gepubliceerd op 29/03/2022

Vaccinatiecentrum Voorkempen gaat in waakfase en verhuist vanaf 1 mei naar Diagnosecentrum Voorkemp

Na de geslaagde vaccinatiecampagne van het voorbije jaar in het Provinciaal Vormingscentrum in Malle, verhuist Vaccinatiecentrum Voorkempen vanaf 1 mei naar het Diagnosecentrum Voorkempen in Zoersel. Vanaf dat moment worden daar tweewekelijks vaccinatiemomenten gehouden op zaterdagvoormiddag.

 

Waakfase

Het vaccinatiecentrum in het Provinciaal Vormingscentrum sluit binnenkort dus definitief de deuren. Het laatste grote vaccinatiemoment wordt gehouden op woensdag 30 maart tussen 14 en 17 uur. Vanaf 1 mei opent het vaccinatiecentrum opnieuw de deuren op een andere locatie, namelijk in het Diagnosecentrum Voorkempen in Zoersel. Indien nodig kunnen aan instellingen, woonzorgcentra en huisartsen nog steeds vaccins geleverd worden op locatie. “Toch blijven we alert”, zegt Pieter Poriau, verantwoordelijke van het vaccinatiecentrum. “Als het nodig is om opnieuw massaal te vaccineren, dan kunnen we opnieuw uitbreiden.”

 

Eerstelijnszone Voorkempen is al een hele tijd bezig met de voorbereiding van de waakfase. “Vanaf het begin zijn de gesprekken met de raad van bestuur en mevrouw An Mertens (directeur) constructief verlopen. We zijn dan ook verheugd dat we tot een samenwerkingsakkoord kwamen. Vanaf 1 mei krijgen we de mogelijkheid om hier tweewekelijks vaccins toe te dienen, telkens op zaterdagvoormiddag”, aldus Poriau.

 

Verder verloop

Inwoners uit Eerstelijnszone Voorkempen die nog in aanmerking komen voor vaccinatie, worden nog steeds uitgenodigd per brief en digitaal via Mijn Burgerprofiel. “Al zullen ze nu zelf actief hun afspraak moeten bevestigen via de digitale weg (code op de brief) of via het callcenter”, vertelt Pieter. Op 27 april is er nog een klein vaccinatiemoment voorzien in het Provinciaal Vormingscentrum voor het definitief de deuren sluit. Het callcenter van het vaccinatiecentrum blijft nog een tijdje open. Bij vragen rond uitnodigingen kunnen inwoners telefonisch terecht op het nummer 03 201 50 40 of bij hun huisarts.

 

Terugblik

Sinds 23 februari 2021 werd er volop gevaccineerd in het Provinciaal Vormingscentrum in Malle. “Luk Lemmens (eerste gedeputeerde van de Provincie Antwerpen) Winand Smet (departementshoofd) en Johan Mutert (directeur) hebben het mogelijk gemaakt om de prima infrastructuur om te toveren tot een prachtig en praktisch vaccinatiecentrum voor onze eerstelijnszone”, zegt Pieter Poriau. De zorgraad van Eerstelijnszone Voorkempen (Brecht, Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel) is dan ook heel dankbaar dat ze gebruik konden maken van het Provinciaal Vormingscentrum.

 

Vaccinatie in cijfers

Meer dan een jaar later zijn er meer dan 250.000 vaccins toegediend. Op de drukste dag werden er bijna 3.000 vaccins gezet. Er werden maar liefst 406 vrijwilligers en medewerkers tewerkgesteld in het vaccinatiecentrum die stuk voor stuk hun taak met volle overtuiging volbrachten. In totaal was het vaccinatiecentrum 210 dagen open en werden er 345 vaccinatieshiften gehouden. Het callcenter was overigens het voorbije jaar 324 dagen geopend met een kernteam van 22 vrijwilligers. Ze hebben ruim 90.000 telefoongesprekken gevoerd met in de drukste maand juni 2021 een piek van 13.051 gesprekken. “We werden steeds zeer gastvrij ontvangen door het personeel van het Provinciaal Vormingscentrum en kregen de nodige ondersteuning op alle vlakken”, vertelt Poriau trots. “Met pijn in het hart zullen we dan ook deze locatie verlaten.”