Gepubliceerd op 06/03/2013

Vervangen brug Herentalsebaan

Om het Albertkanaal over zijn volle lengte bevaarbaar te maken voor vierlaagscontainervaart, moeten alle lokale knelpunten weggewerkt worden. Daarvoor moet de doorvaarthoogte onder alle bruggen over het Albertkanaal minimaal 9,10 m boven het normale kanaalpeil bedragen.


De huidige brug van de Herentalsebaan in Viersel is één van de bruggen die in het kader van de verhoging van de bruggen vervangen wordt door een nieuwe stalen boogbrug met een grotere overspanning. Het kanaal wordt hier ook verbreed en de aanliggende jaagpaden en toegangen tot deze jaagpaden worden heraangelegd. Hierbij wordt rekening gehouden met de activiteiten van de waterskiclub.

Op 15 februari 2013 zijn de voorbereidende werken van start gegaan. In eerste instantie werden de bomen en struiken gerooid en de botenkraan van de waterskiclub verplaatst, dit in het kader van een herschikking van de terreinen die ingenomen worden door de waterskiclub. Tijdens de werken kunnen de activiteiten van de waterskiclub blijven doorgaan, behalve in de werfzone in de nabijheid van de brug.

Op 15 maart 2013 zullen ook de voorbereidende riolerings-, afbraak- en grondwerken aan de jaagpaden en de brughoofden starten. Deze werken hebben geen invloed op het autoverkeer op de Herentalsebaan. De jaagpaden worden vanaf dan wel afgesloten tot eind 2014. Voor de fietsers op de jaagpaden wordt aan beide oevers een omleiding voorzien, i.s.m. de gemeente en de lokale politie. Deze omleiding wordt aangeduid langs de weg met verkeersborden.
De omleiding voor de fietsers aan de linkeroever (kant Viersel) zal verlopen via de Watersportlaan en de Venstraat. Aan de rechteroever (kant Zandhoven) zullen de fietsers in een eerst fase moeten omrijden via de Dijkstraat, Hofstraat, Vierselbaan, N14 (Langestraat /Ringlaan) tot aan de brug van Massenhoven. In een tweede fase kunnen de fietsers via de Dijkstraat, Hofstraat en het Waterschap opnieuw op het jaagpad. (Zie omleidingskaart)

Voor het afbreken van de brug en de bouw van de nieuwe brug wordt de Herentalsebaan gedurende 10 maanden afgesloten. De planning voorziet dat deze afsluiting ingaat in september of oktober 2013. Het invaren van de nieuwe brug wordt dan 10 maanden later voorzien. Je krijgt hierover later nog meer informatie tijdens een informatievergadering voor de bevolking.