Gepubliceerd op 22/03/2021

Week van de valpreventie

De week van de valpreventie gaat door van 19 tot en met 25 april 2021 met de slogan ‘Eén tegen allen en allen tegen vallen’

Vallen is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Eén op drie 65-plussers komt minstens één keer per jaar ten val. Van de thuiswonende ouderen valt 33% jaarlijks en bij de oudere in een woonzorgcentrum komt jaarlijks meer dan 50% minstens één keer per jaar ten val. Zo’n val kan ernstige gevolgen hebben.

Vaak wordt gedacht dat vallen bij ouder worden hoort, toch kunnen veel vallen voorkomen worden als de onderliggende risicofactoren worden aangepakt. Enkele van deze risicofactoren zijn:

  • Verminderd evenwicht, spierkracht en mobiliteit: best is om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.
  • Ongezonde voeding: het is belangrijk om spieren en beenderen sterk te houden om zo valrisico te verminderen. Vooral calcium, vitamine D en eiwitten zij belangrijk voor een goede werking van de spieren en stevige botten.
  • Onveilige omgeving: laat geen spullen rondslingeren op de grond waar je over kan struikelen; zorg voor voldoende licht, …
  • Onaangepaste schoenen en pantoffels

Blijf in beweging.

  • Zit niet te lang stil en probeer het grootste deel van de dag licht intensief te bewegen. Geef bv. de planten water, doe huishoudelijke taken, speel met je (achter)kleinkinderen. Iedere (bijkomende) beweging, hoe klein ook, is beter dan niet actief zijn.
  • Vraag aan je arts of kinesitherapeut een specifiek oefenprogramma met spierversterkende- en evenwichtsoefeningen die je thuis of in groep kan doen.
  • Gebruik een hulpmiddel zoals een wandelstok of rollator indien nodig.

Meer info? Ga naar www.valpreventie.be of vraag raad aan je arts.

Indien u vragen heeft of inlichtingen wenst betreffende hulpmiddelen in huis, kan je hiervoor contact opnemen met uw mutualiteit.

 

Tijdens de Week van de Valpreventie organiseren experten valpreventie Tinneke Claes en de Logo’s uit de provincie Antwerpen 4 gratis webinars voor ouderen en mantelzorgers. Meer info:  https://vlaamselogos.be/allentegenvallen