Gepubliceerd op 17/08/2023

Wereldmaand dementie in Zandhoven

Als dementievriendelijke gemeente willen we tijdens deze wereldmaand dementie een extra licht schijnen op de ziekte.
In het gemeenteblad van september-oktober vind je een interview met enkele inwoners die ervaringsdeskundigen zijn en openhartig hun verhaal durfden te brengen. Ze willen daarmee de ziekte bekender maken en het taboe erop doorbreken.

Tijdens die hele maand zal er in het gemeentehuis een standje staan aan het onthaal, waarop heel wat informatie wordt uitgestald.

Onze lokale partners organiseren deze maand ook enkele activiteiten:

Vanaf 7 september kan je in heel Zandhoven doodlestenen vinden met een “vergeet-mij-nietje” opgeschilderd. Achteraan op deze stenen staat een QR-code. Scan deze en je ontdekt “het brein van personen met dementie” of toch alvast de weg er naartoe. Gedurende “de week van de dementie” staat het megabrein op de campus van OLV van Troost met allerlei weetjes en tips. Je kan er ook deelnemen aan het tuinspel. Wie zijn gevonden doodlesteen meebrengt, kan hem van 18 tot en met 22 september inruilen in de cafetaria van OLV van Troost voor een gratis niet-alcoholische drank. Donderdag 21 september van 14 tot 16u is er een samenkomst van de Alzheimerliga.

WZC Pniël nodigt de inwoners van Zandhoven op woensdag 20 september uit voor een ervaringsmoment over dementie. Tussen 14u en 16u (vrije inloop) kan je er op ontdekking met een dementiekoffer en proeven van fingerfood. In de snoezelkamer kunnen ze ervaren wat snoezelen nu net is. Er is koffie en taart, inschrijven via animatie@pniel.be.

Op donderdag 7 september om 14u is er in het voormalig gemeentehuis van Pulderbos aan Dorp 12 een Dwaallicht-praatcafé met als gastspreker dementie-experte Nadia Hainaut en een mantelzorger.

Meer info:

woonzorgcampus Pniël vzw
Rusthuislaan 21 | 2242 Pulderbos-Zandhoven
tel. 03/410.12.70 | fax 03/464.02.18 | info@pniel.be
www.pniel.be/

Woonzorgcampus O.L.V. van Troost
 Nazarethpad 107, 2240 Zandhoven
03 222 83 00
www.amate.be/onze-locaties/o-l-v-van-troost