Gepubliceerd op 11/01/2018

Winterwandelingen Land van Playsantiën

Gezellig wandelen door een prachtig winters landschap

Gezellig wandelen met vrienden en familie door een mooi winters landschap. Onderweg genieten van lekkere proevertjes en hier en daar een beetje opwarmen… Dat is het recept van de winterwandelingen van het Land van Playsantiën! Ook deze negende editie van de winterwandelingen is prima geschikt voor de recreatieve wandelaar of de meer geoefende wandelaar, maar ook voor gezinnen met kinderen. Je kunt meewandelen voor 5 euro per persoon (inclusief proevertjes onderweg). Let op! Voor sommige wandelingen moet je wel op voorhand inschrijven!

Overzicht

 • Zondag 21 januari: Wintertrip langs trage wegen (Zandhoven) – 10 km
 • Zondag 28 januari: Beleef Ranst in de winter (Ranst) – 8.5 km
 • Zondag 11 februari: Valentijnswandeling (Zoersel) – 9 km
 • Zondag 18 februari: Puijel, 2018 (Lille) – 9.5 km
 • Zondag 11 maart: Gezonde lucht van Westmalle (Malle) – 6 km

Meer informatie?

03 310 05 14 | info@landvanplaysantien.be
www.landvanplaysantien.be

De wandelingen

Zondag 21 januari: Wintertrip langs trage wegen – 10 km (Zandhoven)

Tijdens de wandeling ontdekken we de vele trage wegen in de gemeente Zandhoven. Vanuit het centrum stappen we langs smalle veldwegen en bospaden richting Massenhoven. Bij het hof van Montens krijgen we een deskundige uitleg van onze plaatselijke gids. Onderweg worden we verwend met winterse lekkernijen. Trek je wandelschoenen aan en kom mee genieten en proeven! 

Zondag 28 januari: Beleef Ranst in de winter – 8.5 km (Ranst)

Tijdens deze wandeling op maat van echte natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen bewonder je het bezinnings- en ontmoetingscentrum ‘Hof Zevenbergen’. Dit 18de-eeuwse kasteel in rococostijl kent een lange geschiedenis en is sinds 1977 in beheer van vzw Hof Zevenbergen. Onderweg kun je met al je zintuigen genieten in het prachtige Zevenbergenbos, een beschermd natuurgebied, beheerd door werkgroep Natuurpunt Zevenbergenbos. Het bos lijkt schijnbaar nog in winterrust, maar met een beetje geluk zie je een goudhaantje, mezensoorten of een schichtige ijsvogel met zijn opvallende kleuren.

Na de boswandeling loop je over het domein van dienstverleningscentrum Zevenbergen. Zij begeleiden kinderen en volwassenen met een complexe, meervoudige handicap. Je kunt proeven van een heerlijk pompoensoepje. De pompoenen zijn gekweekt in de volkstuintjes op het domein met bewoners van DVC Zevenbergen en vrijwilligers uit de buurt. De kinderen kunnen heerlijk vertoeven in de kinderboerderij.

Stevig schoeisel is aangeraden. Honden zijn buiten toegelaten aan de leiband. De honden zijn binnen niet toegelaten.

 • Inschrijven? Inschrijvingsgeld ter plaatse cash betalen.
 • Extra? Wil je na de wandeling (vanaf 17 uur) genieten van een driegangenmenu aan het vertrekpunt, dan ben je verplicht om zowel voor de wandeling als voor het driegangenmenu in te schrijven vóór 18 januari via www.ranst.be. Het aantal plaatsen is beperkt dus snel inschrijven is de boodschap. Prijzen driegangenmenu: 18 euro voor volwassenen en 12 euro voor kinderen tot 12 jaar.
 • Vertrek? Okra Ranst: Valkenlaan 1, 2520 Ranst
 • Vertrekuren? Vrij vertrek tussen 13 en 15 uur
 • Meer info? 03 225 34 19 of karen.wallebroek@ranst.be

Zondag 11 februari: Valentijnswandeling – 9 km (Zoersel

Liefde en verleiding zijn warme tegenpolen van de gure noorderwind, van sneeuw, regen en van de soms ijskoude wintermaand februari. Liefde van een partner, van goede vrienden en van familie doet enorm veel deugd. Toerisme Zoersel wil dat je eens extra van de liefde geniet en zorgt daarbij voor de verleiding met liefdevol bereide streekeigen producten, met winterlandschappen en verborgen hoekjes, waar de gemeente Sint-Antonius Zoersel zo rijk aan is. Echt een wandeling om te doen met al wie je lief of dierbaar is om deze liefdes- en vriendschapsbanden aan te sterken en te genieten van winterse lekkernijen.

Deze wandeling is toegankelijk voor buggy’s en rolwagens. 

 • Inschrijven? Vóór 9 februari via www.toerismezoersel.be of 03 298 00 00 of toerisme@zoersel.be
 • Vertrek? De Kapel (feestzaal van het gemeentehuis van Zoersel): Handelslei 167, 2980 Sint-Antonius Zoersel
 • Vertrekuren? Vrij vertrek tussen 12 en 15 uur (aankomst ten laatste om 18 uur)
 • Meer info? 03 298 00 00 en www.toerismezoersel.be

Zondag 18 februari: Puijel, 2018 – 9.5 km (Lille)

We confronteren even het hedendaagse Puijel (Poederlee) met zijn boeiend verleden. We vertrekken door woonwijken maar komen snel in open landbouwruimte met mega(pluim)veestallen. Op weg naar het gehucht Heerle passeren we het bedrijf van boer Joris Willems, o.a. leverancier van gerst voor de Gageleer, het bier van Natuurpunt. We kronkelen door het natuurreservaat Den Haert om zo aan de Aa te belanden. Het verbrande – volledig verdwenen – kasteel ‘Hof van Poederlee’ (1536) spreekt tot de verbeelding. Een paar unieke stukken – spreeuwenpotten – uit de opgravingen, zal je kunnen bekijken. We komen langs de motte en de vistrap op de Aa, heel recent aangelegd om de vissen stroomopwaarts de gelegenheid te geven te paaien. Eindigen doen we met een andere monument: de Heggekapel waar het Wonder van de Hegge in 1412 de hele streek in rep en roer zette.

 • Inschrijven? Gewenst bij Toerisme Lille (014 88 20 10, toerisme@lille.be)
 • Vertrek? Mollenhof: Lichtaartsesteenweg 1, 2275 Lille
 • Vertrekuren? Vrij vertrek mogelijk tussen 13 en 15 uur
 • Meer info? www.lille.be/toerisme of 014 88 20 10

Zondag 11 maart: Gezonde lucht van Westmalle  – 7.5 km (Malle)

Honderd jaar geleden stond onze regio bekend voor zijn gezonde lucht, ook de bossen rond de Trappistenabdij. Heel wat mensen kwamen en komen dan ook naar hier om te wandelen in deze gezonde lucht. Maar ook zieke mensen kwamen naar hier om in verschillende sanatoria, een herstellingsoord voor chronisch zieke patiënten, te herstellen, meestal van tuberculose. Bedrust, schone lucht en gezonde voeding waren toen de belangrijkste geneesmiddelen tegen deze zeer besmettelijke ziekte. Tijdens deze winterwandeling ontdekken we de boeiende geschiedenis van het bos met de gezonde lucht en de verschillende verzorgingsinstellingen die hier hun plek gevonden hebben.

Deze wandeling is niet geschikt voor buggy’s of rolstoelgebruikers.

 • Inschrijven? toerisme@malle.be of 03 310 05 14 (op voorhand inschrijven is noodzakelijk zodat er voldoende proevertjes zijn)
 • Vertrek? Huize Walden, Sint-Pauluslaan 12, 2390 Malle
 • Vertrekuren? Gegidst vertrek mogelijk om 12 uur, 12.30 uur, 13 uur, 13.30 uur, 14 uur en 14.30 uur