Gepubliceerd op 20/04/2018

Zandbijen gespot in Massenhoven

Op het gemeenteplein in Massenhoven werden begin deze maand zandbijen gespot. Deze nuttige diertjes zijn totaal ongevaarlijk, maar een onmisbare schakel in de natuur! Op Facebook ontstond wat commotie toen bleek dat de zandhoopjes verdwenen waren nadat er over het plein gereden werd.

Welnu, het gaat helemaal niet over een moordpoging op de bijen… Onze groendienst heeft op het plein het gras afgereden. Vandaar de sporen. Maar dat kan voor de bijen totaal geen kwaad. De grijze zandbij maakt zijn nest diep onder de grond. Daar is het veilig om eitjes te leggen. De bijen komen boven de grond om stuifmeel te zoeken en zo ontstaan de typische zandhoopjes die je op het plein kunt zien. Elke keer als zo’n bij uitvliegt, sluit ze zelf die toegang af. Zo blijft het nest veilig en zelf vindt ze zonder problemen de weg naar het juiste nest terug! En dat gebeurt nu ook. De bijen vinden hun nest ook na de maaibeurt met gemak terug en intussen zoemen ze er alweer lustig rond.

Het is ook best mogelijk dat je al wat dode bijen hebt gezien. Maar ook dat is de natuur. Eind april, begin mei sterven de bijen af. Tegen die tijd hebben ze hun eitjes veilig onder de grond gelegd, samen met een voorraad voedsel. Volgend jaar zijn er weer nieuwe grijze zandbijen die op hun beurt een heel nuttig werk verrichten in de natuur!