Gepubliceerd op 22/11/2012

Zandhovense doppen

Een Zandhovense Dop is een vrij dun koekje in de vorm van een dennenappel dat drie kruiden bevat, waarvan bakker Claus alleen de kaneel verklapt. De koekjes zijn per 38 verpakt in een plastieken kokertje, met lintjes dichtgeknoopt in de Zandhovense kleuren blauw, wit en rood. Ze zijn te verkrijgen bij bakkerij Claus in Pulderbos.
Waarom de koekjes de vorm van een denappel hebben, ligt voor de rasechte Zandhovenaar voor de hand: onze spotnaam is immers ‘de doppenrapers’. Die bijnaam kregen we omdat de inwoners tijdens de harde oorlogsjaren massaal denappels of doppen gingen rapen in de vele dennenbossen van Zandhoven omdat hout voor de kachel erg schaars en veel te duur was. Vandaar ook de denappel-fontein in het dorp…
Als gemeente zijn we natuurlijk fier dat een ondernemende inwoner onze geschiedenis levendig houdt. Bovendien is het gewoon een heel erg lekker koekje. Je bent gewaarschuwd: als je er eentje neemt, dan neem je er gegarandeerd nog een tweede en wie weet een derde en een vierde en…!

Bakkerij Claus
Molenheide 93 – 2242 Pulderbos
03-337 10 19