Wintercupcakes

  • Benodigdheden (voor 12 cupcakes)
  • 125 g zelfrijzende bloem.
  • 125 g suiker.
  • 125 g boter (solo) die je zacht hebt laten worden, gewoon een tijdje uit de koelkast leggen (niet in de microgolf).
  • 2 eitjes (100 g ei).
  • 2 eetlepels melk.
  • Halve theelepel vanille-extract.

Werkwijze:
De oven voorverwarmen op 180° graden. Alles bij elkaar in de mengkom gooien, behalve de melk en goed mixen, daarna de melk erbij, nog eventjes mixen en je beslag is al klaar. Het kan haast niet makkelijker. Als je een spuitzak hebt, gebruik die dan om te vullen, dan blijven je cupcakepapiertjes mooi proper. Maar je kan het ook met twee lepels vullen.

De oven in, en een kwartiertje tot 20 minuutjes in de oven (je moet je oven leren aanvoelen eigenlijk, ze hebben allemaal een eigen karakter). Altijd controleren met een tandenstokertje. Even in een cakeje prikken en kijken of er nog nat beslag aan hangt. Is dat niet het geval dan is het klaar.

Voor de versiering van je cupcakes kan je best suikerpasta gebruiken in verschillende kleuren. De suikerpasta rol je met een deegrol tot een dun laagje en dan kan je de gewenste vormpjes uitsteken of snijden. Verschillende lagen suikerpasta blijven best op elkaar en aan je cupcake plakken als je dit onderaan een klein beetje nat maakt.
Heb je geen suikerpasta dan kan je ook slagroom en stroopwafels gebruiken om je cakeje te versieren.

Peperkoekenhuis

Benodigdheden:
200 gr poedersuiker.
Zilveren suikerbolletjes.
Mini-smarties.
2 el water.
1 blok onversneden peperkoek (500g).
Spuitzak met fijn spuitmondje.

Werkwijze:
Snijd 6 lange plakken uit de peperkoek en verwijder de korst.Behoud de lengte van 2 plakken en snijd bij 2 andere plakken ongeveer een derde af. Snijd uit deze plakken ter hoogte van de lange plakken een driehoek uit de peperkoek als dak.

Snijd uit een van de zijmuren een deurtje uit en uit de langste plakken telkens een
raampje. Meng de poedersuiker met het water en schep deze ‘lijm’ in een spuitzak. Hou een beetje poedersuiker over om straks het dak af te werken. Spuit de lijm op de zijkanten van de zijmuren en kleef ze tussen de lange plakken. Druk goed aan.

Spuit lijm op de dakranden van de zijkanten en op de bovenkant van de twee lange muren. Plak de twee dakpartijen tegen de muren. Spuit lijm op de nok van het dak en decoreer met de suikerbolletjes. Doe hetzelfde met de zijkanten van het dak. Maak een kleine schoorsteen met de overschotten van de peperkoek. Snijd schuin af en plak op het dak. Decoreer de zijkanten van het huis naar eigen smaak met de mini-smarties en strooi poedersuiker over het dak