Mobiliteitsplan 2020

Mobiliteitsplan 2020

Hoe ga jij naar het werk, naar de winkel, naar school … ? Gaat dat vlot of eerder frustrerend traag? En hoe zou het beter, veiliger en aangenamer kunnen? Het zijn allemaal vragen waar we van jou als Zandhovenaar en inwoner van de deelgemeenten een antwoord op willen. Waarom? Omdat we op basis van jouw kennis en input een nieuw mobiliteitsplan gaan opstellen.

Zandhoven is de eerste Vlaamse gemeente die Telraam gebruikt om zijn mobiliteitsbeleid volledig open te stellen voor oplossingen en feedback van zijn bewoners. Spannend? Zeker, maar we mogen er ook trots op zijn. Onder de noemer “Zandhoven Schakelt” zetten we de komende 2 jaar, samen met jou en alle inwoners, onze schouders onder dit plan. Door alle ideeën en inzichten van alle inwoners uit de 5 deelgemeenten aaneen te schakelen komen we uiteindelijk tot een overkoepelend, ambitieus, nieuw mobiliteitsplan.

Naast mobiliteitsonderzoek gaan we ook zelf tellen met ‘telraam’ Vergeet het klassieke telraam met kralen van vroeger. Het Telraam dat we voor Zandhoven Schakelt inzetten, is een superhandig en

hoogtechnologisch toestel dat al het verkeer in een straat telt: voetgangers, fietsers, auto’s en grote voertuigen. Telraam meet ook de snelheid. Al die meetgegevens worden verzameld op www.telraam.net en iedereen kan ze vrij bekijken. Interesse om ook zo’n Telraam aan je raam te hangen? We verdelen 80 Telramen over evenveel strategisch gekozen adressen zodat we een goed zicht krijgen op de verkeersstromen en mogelijke knelpunten. Woon je niet op zo’n strategisch punt, maar denk je dat een telling in jouw straat toch zinvol is? Schrijf je zeker in en wij bekijken jouw aanvraag ! Registreer je als telraamteller: https://telraam.net/nl/membership/zandhoven Denk je liever mee na over de data die uit Telraam komen en welke acties en maatregelen nodig zijn? Meld je dan aan als vrijwilliger via dit zelfde registratieformulier. Hier vind je meer informatie over de voorwaarden om mee te doen: http://bit.ly/telraamvoorwaarden

Corona en onze mobiliteitsplannen…

Tot onze grote spijt hebben we begin dit jaar onze officiële aftrap van Zandhoven Schakelt moeten uitstellen vanwege het corona-virus. Maar uitstel betekent geen afstel! Omdat het nog onzeker is onder welke voorwaarden een grote kick-off zou kunnen plaats vinden, kiezen  hadden we gekozen voor een nieuwe formule met een kick-off per deelgemeente waarbij de ‘knelpuntenanalyse’ van deze deelgemeente centraal staat.

Maar omwille van de  tweede golf  van Corona stellen we de volledige kick-off uit naar 2021. We starten wel reeds met een pilootproject met tien telramen verspreid over Zandhoven. Meer informatie volgt.