Veerkrachtige dorpen

Over Veerkrachtige dorpen

Een dorp is niet alleen een plek waar we wonen, we gaan er ook werken, naar school, we doen er boodschappen, we gaan er sporten of ontspannen, we groeien er op en worden er oud, we ontmoeten er vrienden, familie en buren, we rijden er doorheen of fietsen er naartoe.

Onze dorpen zijn aan het veranderen, en dat biedt zowel kansen als nieuwe uitdagingen. Ken jij je buren (nog)? Kan je in je dorp terecht voor de basisaankopen, voor vrijetijdsactiviteiten, of voor de zorg die je nodig hebt? Voel je je thuis in je dorp?

Het project ‘Veerkrachtige dorpen’ is een samenwerking tussen de Provincie Antwerpen, RURANT vzw en lokaal bestuur Zandhoven.

In 5 stappen naar een veerkrachtig dorp

We stellen een stuurgroep samen van betrokkenen van zowel het lokaal bestuur, geëngageerde inwoners van het dorp en procesbegeleiders. In deze stuurgroep bespreek je elke stap van het proces.
De vijf stappen zijn

  • stap 1: analyse van het dorp
  • stap 2: focus bepalen
  • stap 3: inwoners aan zet
  • stap 4: inwonersvisie
  • stap 5: toonmoment

 

Veerkrachtig Zandhoven

Zandhoven is een landelijk, groen dorp. Het is er erg gemoedelijk wonen. Omdat het dorp het centrum is van de gemeente, kunnen inwoners er terecht bij heel wat winkels en horecazaken. De scholen en talrijke verenigingen brengen leven in het dorp. 

Toch liggen er ook heel wat uitdagingen voor dorpen in de toekomst. Daarom gaat lokaal bestuur Zandhoven graag in dialoog met jou.
Heb jij ook ideeën of wensen rond thema’s als ouder worden, wonen, sociale samenhang, jong zijn, lokaal bestuur, klimaat, … in het dorp Zandhoven?
Daarnaast zal ook met jongeren uit de hele gemeente nagedacht worden over een gepaste invulling van het nieuwe jeugdhuis.

Iedereen is welkom om deel te nemen aan dit traject!

We schrijven daarna een visie voor een Veerkrachtig Zandhoven uit waarmee lokaal bestuur Zandhoven én inwoners samen aan de slag kunnen.
Wil je je stem laten horen? Kom zeker eens langs op een van de vergaderingen of neem deel aan de enquête .

Meer info vind je ook op de website van Veerkrachtige dorpen.

 

Om van Veerkrachtig Zandhoven een geslaagd project te maken, gaan we op zoek naar inwoners van deelgemeente Zandhoven die deel willen uitmaken van het Dorpsteam. 

Wat doet een dorpsteam?

  • Het dorpsteam bepaalt mee het doel van Veerkrachtig Zandhoven: wanneer zal het traject geslaagd zijn voor het dorp?
  • Samen met het team van Veerkrachtige Dorpen bereidt het dorpsteam de participatiesessies voor waarop we alle inwoners uitnodigen om na te denken welke richting we uit willen gaan met het dorp. Het dorpsteam denkt mee na hoe we zoveel mogelijk Zandhovenaren kunnen uitnodigen om mee na te denken tijdens de sessies Veerkrachtig Zandhoven.
  • Het dorpsteam zorgt er mee voor dat de ideeën uitgevoerd raken die tijdens Veerkrachtig Zandhoven worden geformuleerd. Dit in nauw overleg met het lokaal bestuur van Zandhoven, en met alle verenigingen en inwoners die zich geroepen voelen om mee te doen.
  • Het dorpsteam kan uitgroeien tot het aanspreekpunt van je dorp. Het dorpsteam gaat in gesprek met dorpsgenoten en het gemeentebestuur, zowel op officiële overlegmomenten als tussen pot en pint.

Jij bent wie we zoeken

Iedereen is welkom! Jong, oud, geboren en getogen Zandhovenaar of inwijkeling, ….  Samen met de inwoners, het lokale bestuur en het team van Veerkrachtige Dorpen bouw je mee aan de toekomst van het dorp Zandhoven! In het traject geven we inwoners een stem en helpen we hen nadenken over wat zij belangrijk vinden voor hun dorp.

 

Nog vragen? Contacteer ons via de onderstaande contactgegevens! Misschien krijg je alsnog goesting om erbij te zijn.

Meer info over het project en de afgelopen en lopende trajecten vind je op www.veerkrachtigedorpen.be

KOM NAAR DE INTERACTIEVE SESSIES!
Ontmoet ons op dinsdag 5 maart, 16 april, 7 mei en/of 4 juni.
Iedereen is welkom van 19u30 tot 21u30.
Locatie: Raadzaal gemeentehuis, Liersebaan 12, Zandhoven

 

Data en thema’s interactieve sessies:
• 5 maart 2024 | Sessie 1: We gaan dieper in op de thema’s die zijn gekozen tijdens het startmoment. Samen stellen we doelen op.
• 16 april 2024 | Sessie 2: Sociale verbondenheid: jong zijn, ouder worden, nieuw in het dorp, invulling van het vrijetijdscentrum,…
• 7 mei 2024 | Sessie 3: Wonen en klimaat.
• 4 juni 2024 | Sessie 4: Verdieping behandelde thema’s en info mobiliteitsplan.

Tijdens sessie 2, 3 en 4 bundelen we ideeën en wensen om onze doelen te bereiken.
Noteer alvast deze data! Ook als je een sessie mist of een thema je minder interesseert, ben je welkom op de andere momenten. Nodig gerust je buren, kennissen en familie uit en kom gezellig samen. Tot dan!

dienst Vrije Tijd

Stefanie Van Egdom