Wat gaat in welke afvalzak? Waar en wanneer wordt het afval opgehaald?
Je kunt de afvalkalender voor jouw straat hier bekijken. (Let op: geef bij postcode 2240 in, ook als je een straat in Pulle (2243) of Pulderbos (2242) wilt opzoeken!) Handig: je kunt de ophaalkalender van jouw gemeente ook toevoegen aan je eigen agenda of een app die je herinnert aan afvalophalingen op je smartphone installeren.
De grijze restafvalzakken worden elke maandag opgehaald. Je vindt de data terug in de afvalkalender.
Huisvuil dat niet selectief wordt ingezameld, bijvoorbeeld:
Scherpe voorwerpen, dode dieren of slachtafval mogen niet in de grijze zak.
De blauwe PMD-zakken worden om de twee weken opgehaald op vrijdag. Je vindt de data terug in de afvalkalender. In maart is het zover en introduceert IGEAN de nieuwe blauwe zak in onze gemeente. Dat is goed nieuws, want vanaf dan mogen alle plastic verpakkingen bij het pmd. Dat betekent niet alleen een pak minder restafval, maar ook veel meer recyclage.
Wat mag er nog steeds niet in?
Er zijn nog altijd zaken die niet in de nieuwe blauwe zak mogen, omdat ze gevaarlijk zijn voor de verwerkers of omdat ze een ander recyclageproces volgen.
Viersel:
De zakken worden verkocht per rol:
Opgelet: de kleine zakken van 30 liter zijn enkel te koop in het gemeentehuis, bij Bakkerij Sleeckx, bij Oorts-Lenaerts en bij Proxy Delhaize.
GFT+ wordt verzameld in een groene container. De containers worden om de twee weken leeg gemaakt op vrijdag. Je vindt de data terug in de afvalkalender.
GFT+ wordt gratis opgehaald. Elk gezin heeft ook recht op 1 gratis container. Is je container stuk? Neem dan contact op met de milieudienst. We wisselen hem gratis om voor een nieuwe
Papier en karton worden elke maand aan huis opgehaald. Je vindt de data van de ophaling in de afvalkalender.
De ophaling is gratis. Verzamel je papier in een kartonnen doos of bind het stevig samen met een stukje natuurkoord. Je kan papier en karton ook altijd gratis inleveren op het recyclagepark.
Glas wordt niet aan huis opgehaald. Glazen flessen kan je op verschillende plaatsen in de gemeente gratis in een glasbol deponeren. Sorteer het glas volgens kleur in de juiste glasbol. Laat niets achter rond de glasbol en respecteer de rust van de omwonenden.
Glazen, flessen, bokalen en flacons mogen in de glasbol.
Deze worden apart ingezameld in het recyclagepark.
Elke eerste dinsdag van de maand haalt de gemeente groot huisvuil op. Je vindt de data terug in de afvalkalender.
Je betaalt een forfaitair bedrag van 40 euro plus het bedrag dat je op het recyclagepark moet betalen na de weging. (25 cent per kilo grof vuil en 25 cent per kilo hout.)
Let op: voor deze ophaling moet je reserveren. Dat kan tot en met de laatste woensdag van de maand voor de ophaling bij de dienst Milieu. Betalen gebeurt achteraf met een overschrijving.
Je mag je groot huisvuil ook zelf naar het recyclagepark brengen.
Enkel grote stukken zoals kasten, salons en bedden worden opgehaald Als het afval in een grijze restafvalzak past, geef het dan in een grijze zak mee met de wekelijkse ophaling.
Zijn je spullen nog in goede staat? Breng ze dan naar de kringwinkel of laat ze ophalen.
Acht keer per jaar haalt de chemokar jouw klein gevaarlijk afval (KGA) op in onze gemeente. Je vindt de data terug in de afvalkalender.
De chemokar houdt op de afgesproken zaterdagen halt op deze plaatsen:
Ook de verpakkingen van al deze producten zijn KGA.
Vervallen of niet gebruikte medicatie worden niet meegenomen door de chemokar. Je kunt ze inleveren bij je apotheker.
Daarnaast kun je bepaalde soorten KGA ook gratis inleveren bij het recyclagepark: