Asbest verplicht verpakt aanleveren

Vanaf 1 april is asbest verpakt aanleveren verplicht op het recyclagepark.

Vanaf 1 april wordt enkel nog verpakt asbestafval aanvaard op het recyclagepark. Dat is om de veiligheid en gezondheid van alle bezoekers en de medewerkers te kunnen garanderen. De gemeente volgt daarmee de omzendbrief OMG 2020/O 2020/1 van minister Zuhal Demir op.

De gemeente zal de noodzakelijke verpakkingsmaterialen zelf verkopen in verschillende formaten, zodat elke inwoner aan de nieuwe regel kan voldoen. Een zak kost 1 euro per stuk. Informeer je daarvoor bij de parkwachter.

De volgende formaten zijn beschikbaar en kosten elk 1 euro per stuk:

  • plastiek buisfolie voor platen met een lengte van 1.25 meter
  • plastiek buisfolie voor platen met een lengte van 2.25 meter
  • plastiek buisfolie voor platen met een lengte van 3.25 meter
  • minibag voor allerlei kleine stukken, tegels, bloempotten, leien, …

!Belangrijk: Je mag de zakken niet op het recyclagepark zelf vullen, maar vult ze thuis, zodat er op het recyclagepark geen risico op stofvorming is!

  • Plak de zak zo luchtdicht mogelijk dicht met stevige tape. Kleef zeker de uiteinden toe. Let er ook op dat je eventuele scheuren die in de zak zijn terechtgekomen goed dicht kleeft.
  • Vul de zakken niet te vol, dat brengt risico op scheuren onderweg mee. Je kan in een zak 2 à 3 platen kwijt.

De zakken van de gemeente zijn niet verplicht. Gebruik je je eigen zakken, dan moeten deze wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De dikte van de zak is minimaal 100 micron
  • De zak is zo luchtdicht mogelijk dichtgeplakt met stevige tape.
  • De gevulde zakken zijn nog hanteerbaar zodat ze voorzichtig in de asbestcontainer gelegd kunnen worden. Om die reden zijn bigbag’s niet toegelaten. Deze zijn immers veel te zwaar om nog manueel te kunnen verplaatsen wanneer ze gevuld zijn.
  • Op de zak is duidelijk het asbestlogo aangebracht.

Grotere hoeveelheden asbest afvoeren?

Maak gebruik van het project asbestinzameling aan huis!

In samenwerking met onze intercommunale IGEAN kan je een veilige ophaling aan huis aanvragen van asbest in hechtgebonden vorm. Aan zeer voordelige tarieven worden platenzakken of een container bij je thuis bezorgd en later veilig terug opgehaald.

Per adres is een maximum aanvraagvolume toegelaten van 1500 m². Bij elke levering wordt een informatiebrochure en 2 sets persoonlijke beschermingsmiddelen meegeleverd. Een set bestaat uit een stofmasker (type FFP3), tyvec overall en handschoenen.

Meer informatie over deze actie en de voorwaarden ervoor kan je vinden in onderstaande folder of  via www.igean.be/asbest of telefonisch via 03 350 08 14.

Kijk voor tips om asbest veilig te verwijderen en te vervoeren op www.asbestinfo.be. Hier vind je ook tips hoe je asbest kan herkennen in de woonomgeving.