Kringlooptuin

Kringlooptuin

Nieuwe online infosessies rond thuiscomposteren en kringlooptuinieren!

IGEAN organiseert weer online infosessies. Inschrijven kan via de link onderaan deze pagina.

  • Thuiscomposteren: 15 maart, 21 april, 12 mei, 23 juni
  • Grasbeheer: 19 april, 16 juni
  • Snoeibeheer: 3 mei

De kringlooptuin = Kringlopen, composteren en meer!

Composteren, daar begon alles mee voor de huidige kringloopkrachten. Toen werden die trouwens compostmeesters genoemd, na hun opleiding bij IGEAN. Andere aspecten van de huidige kringloopgedachte kwamen toen nauwelijks aan bod. Nu is er naast het composteren in de duurzame tuin ook meer aandacht voor hergebruik van materialen, weren van pesticiden, enz.

Composteren blijft een mooie, nuttige, kostenbesparende en bewonderenswaardige activiteit. In het kort komt het erop neer dat tuinafval wordt omgetoverd tot een nuttig materiaal dat je planten en tuin ten goede komt. Het resultaat is een grondverbeterend middel dat zanderige grond helpt vocht vast te houden en dat klei- en leemgrond helpt water doorlatend te maken. Compost zorgt er dus ook voor  dat voedingsstoffen in de grond vastgehouden worden. En dat komt de planten in je tuin ten goede.

Ben je geïnteresseerd in composteren? Neem dan zeker een kijkje op de website van IGEAN, de autoriteit wat betreft composteren in onze regio, en Vlaco, de organisatie die het beleid en de belangen van de biologische kringloop in Vlaanderen behartigd.

Deze afbeelding toont zowat alle aspecten van het kringlooptuinieren. Al die aspecten zijn erop gericht om materiaal te hergebruiken en niets verloren te laten gaan.

Composteren: het gebruiken van tuinafval om na een tijdje zeer nuttig materiaal te krijgen dat we weer terug in onze tuin kunnen gebruiken.

Grasbeheer houdt onder andere in dat we het gras mulchmaaien. Met een daarvoor voorziene grasmaaier wordt het gras gemaaid zonder het maaiafval weg te moeten voeren. Het tot kleine stukjes versnipperde afgedane gras dient als voeding voor het gazon.

Kippen noemen we wel eens kleine compostfabriekjes, zij verwerken voedselresten tot voedzaam materiaal voor de tuin.

Vlechtwerk maken laat ons toe – met bijvoorbeeld de takken van geknotte wilgen – mooie maar vooral natuurlijke – afrasteringen te maken. Zo gaat ook dat hout niet verloren.

Mulchen of het bedekken van de grond met restmateriaal zoals oud karton, houtsnippers, compost, … houdt de bodem gezond, beschermt hem tegen uitdrogen door de zon en bevordert het nuttige bodemleven.

Hakselen of het versnipperen van tuinmateriaal dat je liever niet composteert kan nuttig materiaal zijn om te mulchen of een pad door de tuin aan te leggen.

Ook kringloopkracht worden?

We zoeken steeds naar helpende handen om de kringlooptuin te onderhouden of leuke activiteiten te organiseren.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met de milieudienst.

IGEAN organiseert regelmatig nieuwe opleidingen voor kringloopkrachten rond composteren, de tuin afvalarm beheren enz. Neem hier een kijkje voor het aanbod.