Identiteitskaart & Reispas

Identiteitskaart voor volwassenen

Iedereen die twaalf jaar of ouder is, heeft een eID nodig: een elektronische identiteitskaart voor volwassen. Je moet de aanvraag persoonlijk doen bij de dienst Onthaal in de inkomhal van het gemeentehuis.

De geldigheidsduur van de kaart hangt af van je leeftijd:

 • 12 tot 18 jaar: eID is 6 jaar geldig
 • 18 tot 75 jaar: eID is 10 jaar geldig
 • vanaf 75 jaar: eID is 30 jaar geldig

Wat moet ik meebrengen?

 • Een recente pasfoto (let op de voorwaarden)
 • 20,10 euro
 • Je huidige identiteitskaart (of een attest van diefstal/verlies)

Na de aanvraag:

Na twee tot drie weken krijg je een puk- en pincode toegestuurd. Je eID is klaar en kan afgehaald worden. Breng je huidige identiteitskaart mee en de codes om de kaart te activeren.

Waarom een pincode?

De pincode van je eID (die je overigens kunt veranderen) is je elektronische handtekening. Je hebt ze nodig om overheidsdocumenten digitaal aan te vragen of in te vullen. Zo kun je online je belastingaangifte doen en ondertekenen via tax-on-web.

Identiteitskaart voor kinderen

Kinderen jonger dan twaalf jaar kunnen een Kids-ID aanvragen. Een Kids-ID is in België niet verplicht. Neem je de kinderen mee naar het buitenland, dan is een Kids-ID wel verplicht. De Kids-ID wordt aangevraagd door één van de ouders en is drie jaar geldig. Je doet de aanvraag bij onze dienst Onthaal in de inkomhal van het gemeentehuis.

Wat moet ik meebrengen?

 • Een recente pasfoto (voorwaarden)
 • 7,70 euro
 • De identiteitskaart van de ouder die de kaart aanvraagt
 • De vorige identiteitskaart van het kind

Na de aanvraag:

Na twee tot drie weken krijg je een puk- en pincode toegestuurd. De Kids-ID is klaar en kan afgehaald worden. Breng de codes mee om de kaart te activeren en de vorige identiteitskaart van het kind.

Waarom een pincode?

Kinderen vanaf zes jaar krijgen ook een pincode voor de Kids-ID. Je kind kan de code gebruiken om veilig te surfen of te chatten op het internet.

Let op: ongeacht de leeftijd heeft je kind een reispas nodig in landen waarvoor een reispas (en eventueel een visum) verplicht is.

www.vernieuwde-eID.be – Deze website biedt een antwoord op heel wat vragen, zoals welke gegevens op de nieuwe eID worden vermeld en hoe deze worden beveiligd. Daarnaast wordt ook gefocust op de verschillende eID-toepassingen en de bescherming tegen identiteitsfraude.

Algemene voorwaarden certificaten

Verloren of gestolen identiteitskaart

Bel onmiddellijk DOC STOP op het gratis nummer 00800 2123 2123 om je kaart te blokkeren.  Deze dienst is 24/24 beschikbaar.

Daarna doe je zo snel mogelijk aangifte bij de bevoegde dienst:

 • Verlies, diefstal of vernieling van een Belgische identiteitskaart:

Ga naar de dienst onthaal van het gemeentehuis om hiervan aangifte te doen en een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. Wanneer je niet alleen jouw elektronische identiteitskaart maar ook nog andere officiële documenten kwijt bent, dan moet je hiervan aangifte doen bij de politie en kom je daarna naar het gemeentehuis.

(politie Zara = afspraak maken)

(Je ontvangt een bewijs van verlies geldig voor 1 maand; hiermee kan je niet reizen!)

 

 • Verlies, diefstal of vernieling van een vreemdelingenkaart:

Ga eerst naar de politie om aangifte te doen en kom onmiddellijk daarna naar de dienst vreemdelingenzaken om een nieuwe vreemdelingenkaart aan te vragen.

 

Welke documenten moet je meebrengen?

 • Een pasfoto in kleur die niet ouder is dan 6 maand, die aan de strenge ICAO-normen voldoet (neutrale gezichtsuitdrukking, geen glimlach…)
 • In geval van diefstal: het proces verbaal opgemaakt door de politie.

 

Je identiteitskaart teruggevonden?

Zodra je identiteitskaart geannuleerd is, is deze niet meer geldig en moet je een nieuwe aanvragen. Breng ze binnen op de dienst onthaal van het gemeentehuis.

 

Paspoort (reispas)

Reis je naar een land buiten de Europese Unie, dan is de kans groot dat je een internationaal paspoort of reispas moet kunnen voorleggen. Je vraagt zo’n paspoort persoonlijk aan bij de dienst Burgerzaken van de gemeente. Dat geldt ook voor kinderen. Zij moeten vergezeld zijn van een ouder of voogd. Een reispas is zeven jaar geldig. Voor kinderen tot achttien jaar is dat vijf jaar.

Ben je op zoek naar meer informatie over bestemmingen en documenten, neem dan een kijkje op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Normale procedure

Wat moet ik meebrengen?

 • recente pasfoto (voorwaarden)
 • 71 euro voor meerderjarigen / 35 euro voor minderjarigen
 • identiteitskaart
 • vorige reispas

Na de aanvraag:

Ten laatste zeven werkdagen na de aanvraag ligt jouw paspoort klaar ter afhaling.

Spoedprocedure

Moet je spoedig kunnen vertrekken?

In dat geval kan je:

 1. ofwel een paspoort aanvragen in dringende procedure. Uw paspoort zal de volgende werkdag volgend op uw aanvraag worden geleverd, op voorwaarde dat je de aanvraag doet vóór 15u. Je betaalt in dit geval 246 euro (210 euro voor kinderen tot 18 jaar),
 2. ofwel een paspoort aanvragen in superdringende procedure bij:
 • de dienst Burgerzaken,
 • het loket in de Koloniënstraat 1 in 1000 Brussel, op de hoek van de Koloniënstraat met Warandeberg, ter hoogte van in-/uitgang metro Centraal Station), van maandag tot vrijdag (08u30 tot 19u45) en zaterdagvoormiddag (08u30 tot 12u15).

Je betaalt in dit geval 306 euro (270 euro voor kinderen tot 18 jaar).

Uw paspoort, aangevraagd in superdringende procedure van maandag tot vrijdag zal 4u30 later, nog dezelfde dag, worden geleverd bij het loket aan de Koloniënstraat 1 in Brussel (ook als je de aanvraag deed bij de dienst Burgerzaken), op voorwaarde dat de aanvraag werd ingediend en verzonden vóór 15.00

Een paspoort dat wordt aangevraagd in superdringende procedure na 15.00 uur, zal de volgende werkdag vanaf 8u30 beschikbaar zijn bij het loket aan de Koloniënstraat. Paspoorten aangevraagd met de superdringende procedure op een zaterdag (enkel mogelijk via het loket in Brussel), zullen de eerstvolgende werkdag vanaf 10u00 uur beschikbaar zijn bij het loket aan de Koloniënstraat.