Identiteitskaart & Reispas

Identiteitskaart aanvragen

Identiteitskaart voor volwassenen

Iedereen die twaalf jaar of ouder is, heeft een eID nodig: een elektronische identiteitskaart voor volwassen. Je moet de aanvraag persoonlijk doen bij de dienst Onthaal in de inkomhal van het gemeentehuis.

De geldigheidsduur van de kaart hangt af van je leeftijd:

 • 12 tot 18 jaar: eID is 6 jaar geldig
 • 18 tot 75 jaar: eID is 10 jaar geldig
 • vanaf 75 jaar: eID is 30 jaar geldig

Wat moet ik meebrengen?

 • Een recente pasfoto (let op de voorwaarden)
 • 17 euro
 • Je huidige identiteitskaart (of een attest van diefstal/verlies)

Na de aanvraag:

Na twee tot drie weken krijg je een puk- en pincode toegestuurd. Je eID is klaar en kan afgehaald worden. Breng je huidige identiteitskaart mee en de codes om de kaart te activeren.

Waarom een pincode?

De pincode van je eID (die je overigens kunt veranderen) is je elektronische handtekening. Je hebt ze nodig om overheidsdocumenten digitaal aan te vragen of in te vullen. Zo kun je online je belastingaangifte doen en ondertekenen via tax-on-web.

Identiteitskaart voor kinderen

Kinderen jonger dan twaalf jaar kunnen een Kids-ID aanvragen. Een Kids-ID is in België niet verplicht. Neem je de kinderen mee naar het buitenland, dan is een Kids-ID wel verplicht. De Kids-ID wordt aangevraagd door één van de ouders en is drie jaar geldig. Je doet de aanvraag bij onze dienst Onthaal in de inkomhal van het gemeentehuis.

Wat moet ik meebrengen?

 • Een recente pasfoto (voorwaarden)
 • 6,40 euro
 • De identiteitskaart van de ouder die de kaart aanvraagt
 • De vorige identiteitskaart van het kind

Na de aanvraag:

Na twee tot drie weken krijg je een puk- en pincode toegestuurd. De Kids-ID is klaar en kan afgehaald worden. Breng de codes mee om de kaart te activeren en de vorige identiteitskaart van het kind.

Waarom een pincode?

Kinderen vanaf zes jaar krijgen ook een pincode voor de Kids-ID. Je kind kan de code gebruiken om veilig te surfen of te chatten op het internet.

Let op: ongeacht de leeftijd heeft je kind een reispas nodig in landen waarvoor een reispas (en eventueel een visum) verplicht is.

Gestolen of verloren identiteitskaart

Meld elk verlies of diefstal van je eID of Kids-ID onmiddellijk aan de helpdesk DOC STOP. Op het nummer 00800 2123 2123 kun je de certificaten (je elektronische handtekening) laten blokkeren. (In de landen waar het 00800-nummer niet bereikbaar is, bel je +32 2 518 2123.)

Aangifte en nieuwe aanvraag

Verlies, diefstal of vernietiging van een eID of Kids-ID

Na de melding bij DOC STOP kom je zo snel mogelijk naar onze identiteitskaartenbalie aan de dienst Onthaal. Je kaart wordt daar onmiddellijk geannuleerd en je moet een nieuwe aanvragen via de hierboven beschreven procedure ‘Identiteitskaart aanvragen’. Tot je nieuwe kaart er is, krijg je een voorlopig identiteitsbewijs. Breng hiervoor een recente pasfoto mee en eventueel een document dat je identiteit kan bewijzen.

Als het gemeentehuis gesloten is (bv. tijdens het weekend) of als je je identiteitsdocument verliest buiten onze gemeente (bv. op reis), kun je aangifte doen bij de politie voordat je naar het gemeentehuis komt om een nieuwe kaart aan te vragen.

Verlies, diefstal of vernietiging van een vreemdelingenkaart of een ander verblijfsdocument

Na de melding bij DOC STOP doe je zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Daar krijg je een attest van verlies of diefstal. Neem zeker een pasfoto mee en eventueel een document dat je identiteit kan bewijzen. Daarna vraag je bij de dienst Burgerzaken van de gemeente een nieuwe kaart aan.

Je identiteitskaart teruggevonden?

Contacteer zo snel mogelijk de dienst Onthaal als je je identiteitskaart terugvindt! Wij lichten de politie in.

Paspoort (reispas)

Reis je naar een land buiten de Europese Unie, dan is de kans groot dat je een internationaal paspoort of reispas moet kunnen voorleggen. Je vraagt zo’n paspoort persoonlijk aan bij de dienst Burgerzaken van de gemeente. Dat geldt ook voor kinderen. Zij moeten vergezeld zijn van een ouder of voogd. Een reispas is zeven jaar geldig. Voor kinderen tot achttien jaar is dat vijf jaar.

Ben je op zoek naar meer informatie over bestemmingen en documenten, neem dan een kijkje op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Normale procedure

Wat moet ik meebrengen?

 • Een recente pasfoto (voorwaarden)
 • 71 euro voor meerderjarigen / 35 euro voor minderjarigen (Betalen kan cash of met bancontact.)
 • Je identiteitskaart
 • Je vorige reispas

Na de aanvraag:

Ten laatste acht werkdagen na de aanvraag ligt je paspoort voor je klaar.

Spoedprocedure

Te laat met je aanvraag? Er bestaat ook een spoedprocedure. Je betaalt in dit geval 246 euro (210 euro voor kinderen tot 18 jaar). Gebeurt de spoedaanvraag vóór 14 uur, dan ligt je paspoort de volgende dag klaar bij de dienst Burgerzaken.

Noodprocedure

Je kunt van de FOD Buitenlandse Zaken een voorlopige reispas krijgen om humanitaire redenen. Bijvoorbeeld bij een ongeval of overlijden van familie in het buitenland. Je vraagt het paspoort rechtstreeks aan bij de FOD Buitenlandse Zaken. Het is beperkt in duurtijd en bestemmingen, en kan niet verlengd worden. De Dienst Paspoorten van de FOD Buitenlandse Zaken is bereikbaar via 02 501 81 11.