Acties, premies en groepsaankopen

Hoe helpen we jou?

In het Energie en Klimaatactieplan werken we rond 7 grote thema’s in onze weg naar een meer klimaatbestendige gemeente. Om onze doelstellingen te behalen, werken we zoveel mogelijk met partners, verenigingen en openbare instellingen.

Daarnaast  rekenen we ook op jou. Veel hangt immers af van onze dagelijkse gewoonten: hoe verplaatsen we ons, hoe wonen we, wat eten we, …

 

 

Vraag je gemeentelijke klimaatpremie aan!

Samen met het Klimaat en Energieactieplan werd in de gemeenteraad van november 2022 ook een klimaatpremie goedgekeurd. Je kan in onze gemeente een extra subsidie aanvragen wanneer je:

 • een bestaande woning gaat isoleren
 • een benovatiecoach wilt inschakelen voor de begeleiding van de renovatie van je woning
 • een groen dak wilt plaatsen

Heb je recht op een verbouwpremie?

Recent werden alle Vlaamse subsidiemogelijkheden voor de woning gegroepeerd via mijnverbouwpremie.

Deze subsidies staan los van onze gemeentelijke klimaatpremie.

 

Het EnergieK Loket beantwoordt je vragen.

Het Energiek loket staat je bij met raad en daad, je kan met hen een afspraak maken voor een gesprek in het gemeentehuis.

Leg een groendak aan

Wil je een origineel streepje groen aan je huis toevoegen?
Leg dan een groendak aan! Zo’n dak vol planten levert niet alleen tal van voordelen voor de natuur, het brengt jou, en de natuur, ook iets op!

Alle details vind je op de site van IGEAN.

Regenwaterton

Het regent! Planten blij, tuin blij, jij blij. Maar jammer genoeg stroomt het water allemaal weg en kan je het tijdens droge dagen niet meer gebruiken. Wil je het water langer gebruiken voor je planten, tuin en het schoonmaken van je wagen of fiets? Plaats een regenwaterton. Regenwater bevat weinig kalk en dat is goed voor je planten. Bovendien bespaar je ook op drinkbaar water.

Via IGEAN kan je een regenton van 1000 liter aankopen van goede kwaliteit aan een voordelige prijs dankzij onze groepsaankoop in samenwerking met jouw gemeente.

Op het recyclagepark kan je doorlopend kleinere regenwatertonnen aankopen. Ook compostvaten en compostbakken zijn daar continu verkrijgbaar.

Zonnewind begeleidt jouw renovatie.

De gemeente sloot een uniek partnerschap met energiecoöperatie Zonnewind.
De komende jaren zullen Zonnewind en Zandhoven nauw samenwerken om onze inwoners te informeren, te adviseren en ook te begeleiden naar een duurzame renovatie van de woningen

Binnen het partnerschap zal Zonnewind in samenwerking met de gemeente:

 • Jaarlijks minstens 2 infosessies geven rond duurzame ingrepen aan de woning (renovatie, groene energie, zonnedelen, …)
 • Individuele renovatiebegeleidingen uitvoeren via Renovatiewerf (zie www.klimaatwerf.be)
 • Waar mogelijk samenaankopen organiseren voor onze inwoners
 • Expertise over lokale energiegemeenschappen opbouwen en mogelijke initiatieven onze gemeente ondersteunen
 • Projecten met burgerparticipatie realiseren op het grondgebied

Meer info op de site van Zonnewind.

Aanplantacties & klimaatbestendige tuinen via groepsaankopen

Onze aanplantacties doen we in samenwerking met partners.

 • Festival van de bol en de boom, in samenwerking met Natuurpunt en Zandhoven Natuurlijk
  • (najaarsactie 1x per jaar voor aankoop bloembollen, bomen en hagen)
 • 1000 bomen actie in samenwerking met IGEAN
  • (najaarsactie 1x per jaar voor bomen)
 • De voorjaarsactie ‘de bloem en de bij’ in samenwerking met Zandhoven Natuurlijk
  • (voorjaarsactie 1x per jaar voor vaste planten).
 • Tenslotte promoten we elk jaar de actie Bye Bye Gazon. Door een beetje lui te zijn doe je de insecten en je tuin een plezier!

Klimaatwerf

Start jouw reis naar een groenere toekomst bij vzw Klimaatwerf, je persoonlijke gids op het pad naar duurzaamheid. Onze droom? Iedereen laten genieten van een duurzame woning én hernieuwbare energie.

We helpen je op weg met maar liefst drie trajecten. Het eerste traject, Renovatiewerf, helpt je je huis efficiënter en duurzamer te renoveren, van a tot z begeleid door professioneel en persoonlijk advies. Daarnaast biedt Zonnewerf hulp om je eigen zonnestroom op te wekken.  Als kers op de taart kan je instappen in onze groepsaankoop om je dak of zoldervloer te isoleren, tegen een eerlijke, scherpe prijs.

Klimaatwerf werkt zij aan zij met jouw gemeente en de energiecoöperaties ZuidtrAnt en Zonnewind om een duurzame samenleving te realiseren in Zandhoven. De coöperaties verenigen burgers die willen investeren in energiebesparing en hernieuwbare energie. Zij richtten samen Klimaatwerf op met de ambitie om de lokale investeringen in energiebesparing en groene stroom te maximaliseren, en zo een grotere positieve impact te hebben op de lokale energietransitie, en dit zonder winstoogmerk. Jouw gemeente is, samen met Berlaar, Boechout, Edegem, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Mortsel, Ranst, Schilde, Schoten, Wuustwezel en Zoersel enthousiaste partner van vzw Klimaatwerf en werkt zo aan haar klimaatbeleid.

Klimaatwerf staat voor energieonafhankelijkheid, duurzaamheid en een betere toekomst voor iedereen. Laat ons jouw werfleider zijn op weg naar een duurzame toekomst!

Scan de QR-code om je aan te melden op een van de drie duurzame trajecten of neem een kijkje op www.klimaatwerf.be

IGEAN kranten

Nieuwsgierig naar de laatste ontwikkelingen op vlak van klimaat en energie?
Lees dan snel verder in de EnergieKe krant en ontdek allerlei interessante acties en tips zoals onze groepsaankoop regentonnen, gratis digitale infosessies en onthardingsinspiratie.

 • De Afvalkrant informeert je over alles wat verband houdt met milieubeleid en afvalpreventie. Ze wordt bedeeld in 28 gemeenten met een oplage van ca. 220.000 stuks.
 • In de EnergieKe krant lees je handige tips en ontdek je verschillende lokale acties rond duurzame thema’s. Deze acties helpen onze gemeenten om hun straffe doelstellingen waar te maken op vlak van een lokaal energie- en klimaatbeleid.

Je vindt alle IGEAN kranten hier online