Gastgezinnen

A.  Opgeven als gastgezin

Het gemeentebestuur verzamelt alle kandidaturen van inwoners die een woning/verblijf willen openstellen. Nadien geven we deze gegevens door aan de hogere overheid.

Via steunoekraine@zandhoven.be kan u aangeven dat u Oekraïense vluchtelingen wil helpen door een slaapplaats aan te bieden. Gelieve hierbij te vermelden voor hoeveel personen u plaats heeft, uw contactgegevens en adres te vermelden en voor hoe lang u deze opvang aan kan bieden.

B.  10 tips om vluchtelingen op te vangen

Het opvangen van vluchtelingen getuigt van een fantastisch engagement, maar brengt wellicht ook wel wat vragen met zich mee. Om u alvast enkele handvaten aan te bieden, kan u via de volgende link enkele tips terugvinden die u alvast wat op weg kunnen helpen.

C.  Algemene info met het oog op het Oekraïense gezin:

Administratie

Wat kunnen mensen uit Oekraïne best eerst doen om administratief in orde te zijn?

  • Mensen uit Oekraïne moeten zich zo snel mogelijk aanmelden in Brussel voor aanvraag van het statuut van tijdelijke bescherming. Via volgende link kan u meer informatie terugvinden rond de bereikbaarheid en toegankelijkheid van deze diensten. Om lange wachttijden te vermijden, kan je hier  online een afspraak maken.
  • Indien men via het registratiecentrum in Brussel een attest ontvangt voor tijdelijke bescherming, kan men rechten openen op gezinsbijslag, ziekteverzekering, materiële dienstverlening, arbeid, onderwijs, …
  • Men moet met dit attest naar de dienst burgerzaken gaan van de gemeente waarin men verblijft. Er vindt vervolgens een woningcontrole plaats, waarna men ingeschreven wordt in het vreemdelingenregister en bijlage 15 ontvangt. Tegelijkertijd vraagt men een A-kaart aan, die circa 10 werkdagen later kan opgehaald worden.
  • Bij de dienst burgerzaken overhandigt men bij het eerste contact ook een onthaalbrochure met relevante informatie voor zowel het Oekraïense gezin als het gastgezin. Hierbij zal ook gevraagd worden of er nood is aan een buddy.

Begeleiding

Wat houdt de buddywerking in?

Zie info bij de rubriek Vrijwilligers & buddy’s.

Hoe kan u ondanks het taalverschil toch met elkaar communiceren?

Er zijn verschillende goede vertaalapps en websites waarvan u gebruik kan maken. Meer info kan u hier terugvinden.