Juridische hulpverlening

Wie nood heeft aan een eerste oriënterend advies kan terecht bij de juridische eerstelijnsbijstand. Heb je een complexer probleem, dan kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een gratis pro-Deoadvocaat via de zogenaamde juridische tweedelijnsbijstand.

Juridische eerstelijnsbijstand

Op het gemeentehuis kan elke inwoner gratis en vrijblijvend terecht voor advies over bijvoorbeeld scheidingen, jeugdbescherming en huurproblemen.

Spreekuren

  • Eerste maandag van de maand: 19 – 20 uur
  • Een afspraak maken is niet nodig

Justitiehuis Antwerpen

In de Justitiehuizen geven jusitieassistenten en advocaten gratis een oriënterend advies. Je maakt hiervoor best een afspraak.

Andere diensten

Je vindt een overzicht van gratis juridische eerstelijnshulp op de website van de Orde van Vlaamse Balies.

Ook verschillende particuliere of openbare organisaties bieden, al dan niet tegen betaling, een eerste juridisch advies:

Juridische tweedelijnsbijstand

Je hebt recht hebt op een pro-Deoadvocaat als je inkomen onder een bepaalde grens valt. Afhankelijk van je inkomen is de bijstand van een pro Deo advocaat volledig of gedeeltelijk kosteloos. Een pro-Deoadvocaat geeft je uitgebreid juridisch advies of juridische bijstand.

Je kunt op de website van de Orde van de Vlaamse Balies makkelijk nagaan of je in aanmerking komt voor een pro-Deoadvocaat.

Is het probleem te complex voor een oriënterend advies, of kom je niet in aanmerking voor een pro-Deoadvocaat, dan neem je best een advocaat onder de arm. Op de website van de Orde van de Vlaamse Balies vind je een handige zoekmodule.