Minder Mobielen Centrale

Wie een bescheiden inkomen heeft en zich zelf niet kan verplaatsen, kan een beroep doen op de Minder Mobielen Centrale (MMC): bejaarden, mensen in een sociale noodsituatie of mensen die moeilijk het openbaar vervoer kunnen nemen. Als je in onze gemeente woont en je (netto-)inkomen niet hoger is dan twee keer het leefloon, dan kun je je aanmelden voor de MMC.

Onze vrijwilligers brengen je op alle dagen van de week naar je bestemming met hun eigen wagen.

Lid worden?

Om een rit met de MMC te kunnen maken, moet je lid te zijn. Neem hiervoor contact op met de Sociale dienst van het OCMW. Zij gaan na of je aan de voorwaarden voldoet en brengen je lidmaatschap in orde. Je kan ook rechtstreeks bellen naar de centrale van de Buurtbus op het nummer 03 284 94 80.

Prijskaartje?

Om de MMC te gebruiken betaal je zowel lidgeld als een kilometervergoeding:

 • lidgeld: 12 euro per jaar voor een alleenstaande en 18 euro per koppel of samenwonende personen ( vanaf 01/01/2021).
 • kilometervergoeding: vast bedrag per kilometer (te rekenen van bij de chauffeur thuis)

Reserveren?

Zodra je lid bent, kun je een rit reserveren. Dat kan tijdens de openingsuren van het gemeentehuis via 03 410 16 20 of socialedienst@zandhoven.be. Je moet de rit minstens drie dagen vooraf boeken.

Buurtbus

Al wie minder goed te been is, slechtziend of tijdelijk niet rijgeschikt, … Kortom, wie vanuit een vervoersnood een mobiliteitsbeperking ervaart, is welkom bij de Buurtbus. De Buurtbus verbindt dorpskernen, woonwijken en allerlei publieke plaatsen (bv. zwembad) en zorginstellingen in de gemeenten Malle, Zandhoven en Zoersel. Op weekdagen brengt de Buurtbus je tussen 8 en 18 uur van de ene opstapplaats naar de andere. Er zijn in totaal maar liefst 129 opstapplaatsen. Op heel wat plaatsen krijg je bovendien ook aansluiting met het reguliere openbaar vervoer.

Lid worden?

Om een rit met de Buurtbus te kunnen maken, moet je lid te zijn. Neem hiervoor contact op met een maatschappelijke assistent van het OCMW of de sociale dienst van je zorginstelling. Zij gaan na of je aan de voorwaarden voldoet en brengen je lidmaatschap in orde.

Prijskaartje?

 • lidgeld: 10 euro per jaar
 • kilometervergoeding: vast bedrag per kilometer (wordt per maand afgerekend via een factuur)

Inwoners van Zandhoven met een vrijetijdspas krijgen 25% korting op de totale factuur.

Reserveren?

Zodra je lid bent, kun je een rit reserveren. Dat kan op werkdagen tussen 9 en 12 uur via 03 284 94 80. Reserveer je rit minstens de werkdag voor de rit vóór 12 uur ’s middags.

Handicar

Het is niet altijd vanzelfsprekend om als rolstoelgebruiker op je bestemming te geraken. Handicar Zoersel (ook actief in Zandhoven!) heeft aangepaste busjes met een lift, geschikt voor drie rolstoelgebruikers en een begeleider. Je kunt beroep doen op de Handicar als je geen eigen vervoer hebt of je eigen vervoer (tijdelijk) niet kunt gebruiken en het openbaar vervoer voor hetzelfde traject geen optie is. De chauffeurs van de Handicar brengen je op alle dagen van de week tussen 6.30 en 23 uur op je bestemming.

Lid worden?

Je hoeft je niet te registreren of lid te zijn.

Prijskaartje?

Je krijgt maandelijks een afrekening:

 • instapvergoeding: er is geen lidgeld, maar je betaalt een vast bedrag per rit per persoon
 • kilometervergoeding: een vast bedrag per kilometer. Een ‘stapper’ betaalt daarbij iets meer dan een rolstoelgebruiker.
 • een eerste begeleider van een rolstoelgebruiker mag gratis mee. Vanaf de tweede betaal je het standaardtarief.

Als inwoner van Zandhoven krijg je 10 cent korting per aangerekende kilometer.

Reserveren?

Je kunt een rit reserveren op werkdagen van 9 tot 16.30 uur via 03 383 67 65 of handicarzoersel@telenet.be. Reserveer tijdig!

Documenten

Contact

Openingsuren gemeentehuis

 • Maandag: 8.30 tot 12 uur, 13 tot 16 uur, 18 tot 20 uur
 • Dinsdag: 8.30 tot 12 uur, 13 tot 16 uur
 • Woensdag: 8.30 tot 12 uur, 13 tot 16 uur
 • Donderdag: 8.30 tot 12 uur, 13 tot 16 uur
 • Vrijdag: 8.30 tot 12 uur