Zwerfkattenproject Zandhoven

Een op vier gezinnen in Vlaanderen heeft een kat als huisdier. Maar er zijn er nog te weinig gecastreerd of gesteriliseerd, waardoor er geregeld nestjes zijn met (on)gewenste kittens. Als die geen opvang vinden of in het asiel terechtkomen, dan belanden ze vaak op straat en worden ze zwerfkatten. Soms komen ook volwassen katten op straat terecht, als ze plots niet meer in het gezin passen en aan hun lot worden overgelaten.

Een kattin is al vruchtbaar als ze 5 maanden oud is. Ze kan per jaar tot 3 nestjes van telkens 3 tot 6 kittens krijgen. Een kattin en haar nakomelingen kunnen dus op 5 jaar tijd voor maar liefst 5.000 kittens zorgen. Dat zorgt al snel voor overlast en problemen!

 

Het zwerfkattenproject in Zandhoven

Volgens de Dierenwelzijnswet dragen steden en gemeenten de verantwoordelijkheid voor zwervende, verloren of achtergelaten dieren op hun grondgebied. Om die reden is het zwerfkattenproject in Zandhoven ontstaan. De gemeente voorziet een meldpunt voor zwerfkatten. Wie een zwerfkat opmerkt in de buurt, kan dat melden via

Milieudienst Gemeente Zandhoven

03/ 410 16 39 – milieu@zandhoven.be

Er zijn verschillende redenen waarom een efficiënte aanpak van zwerfkatten in de gemeente belangrijk is:

  1. Voor het welzijn van de zwerfkatten zelf
  2. Om overlast te vermijden voor inwoners
  3. Voor de publieke gezondheid
  4. Voor de bescherming van andere dieren

Omdat in Zandhoven geen dierenasiel werkzaam is, werkt de gemeente met een groep vrijwilligers die zich het lot van de zwerfkatten aantrekken. Zij helpen inwoners verder die een zwerfkat melden bij het meldpunt.

Wat gebeurt er als u een zwerfkat meldt bij het meldpunt?

  1. De milieudienst noteert de basisgegevens van uw melding en uw contactgegevens
  2. Een vrijwilliger van het zwerfkattenproject neemt contact met u op en plant een huisbezoek.
  3. In samenspraak met de vrijwilliger wordt de zwerfkat gevangen met behulp van een vangbak. Alle zwerfkatten die gevangen worden, worden getest op ziekten en gesteriliseerd of gecastreerd door een dierenarts.
  4. In de meeste gevallen wordt de (gezonde en gecastreerde) zwerfkat terug op de vindplaats uitgezet.

Een zwerfkat die al behandeld is, kan u herkennen aan een knip in het oor.

 

 

Vul het formulier online in

Wat zijn mijn verplichtingen als katteneigenaar?

Wie op dit moment een kat als huisdier wil aanschaffen, moet erop letten dat de kat gechipt en geregistreerd is (www.catid.be) EN gesteriliseerd of gecastreerd.

Sinds 1 november 2017 moeten alle kittens gechipt worden en geregistreerd worden in de databank CatID voor ze 12 weken oud zijn. Ook alle katten die van eigenaar veranderen, moeten gechipt en geregistreerd worden. Deze wet geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden.

Sinds 1 september 2014 moeten alle katten en kittens gecastreerd of gesteriliseerd worden vóór de verkoop of de adoptie, ook als ze gratis worden weggeven! Bijkomend moeten sinds 1 april 2018 ook alle vanaf dan geboren kittens gecastreerd of gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn. Katten die geboren zijn tussen 31 augustus 2014 en 31 maart 2018 moeten steriel gemaakt zijn tegen 1 januari 2020. Een uitzondering is voorzien voor katten die  naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn, deze moeten niet steriel gemaakt worden.

Als je op zoek bent naar extra informatie omtrent de wetgeving over katten, de kosten die bij een kat als huisdier komen kijken of wat een kat nodig heeft, kan je terecht op de website van Dierenwelzijn Vlaanderen: http://www.huisdierinfo.be/kat#Wettelijkeverplichtingenbijaankoopofadoptiekat

 

Vrijwilliger worden voor het zwerfkattenproject

Heb je een hart voor katten en wil je er mee voor zorgen dat de zwerfkatten in onze gemeente gezond blijven en gecastreerd en gesteriliseerd worden? Neem dan contact op met de milieudienst!

Dienst milieu
03 410 16 39