Zwerfkattenproject Zandhoven

Een op vier gezinnen in Vlaanderen heeft een kat als huisdier. Maar er zijn er nog te weinig gecastreerd of gesteriliseerd, waardoor er geregeld nestjes zijn met (on)gewenste kittens. Als die geen opvang vinden of in het asiel terechtkomen, dan belanden ze vaak op straat en worden ze zwerfkatten. Soms komen ook volwassen katten op straat terecht, als ze plots niet meer in het gezin passen en aan hun lot worden overgelaten.

Een kattin is al vruchtbaar als ze 5 maanden oud is. Ze kan per jaar tot 3 nestjes van telkens 3 tot 6 kittens krijgen. Een kattin en haar nakomelingen kunnen dus op 5 jaar tijd voor maar liefst 5.000 kittens zorgen. Dat zorgt al snel voor overlast en problemen!

 

Het zwerfkattenproject in Zandhoven

Volgens de Dierenwelzijnswet dragen steden en gemeenten de verantwoordelijkheid voor zwervende, verloren of achtergelaten dieren op hun grondgebied. Om die reden is het zwerfkattenproject in Zandhoven ontstaan. De gemeente voorziet een meldpunt voor zwerfkatten. Wie een zwerfkat opmerkt in de buurt, kan dat melden via

 

Vul het formulier online in

 

Er zijn verschillende redenen waarom een efficiënte aanpak van zwerfkatten in de gemeente belangrijk is:

  1. Voor het welzijn van de zwerfkatten zelf
  2. Om overlast te vermijden voor inwoners
  3. Voor de publieke gezondheid
  4. Voor de bescherming van andere dieren

De gemeente Zandhoven werkt samen met Zwerfkat Wommelgem (http://www.zwerfkatwommelgem.be/) voor de opvang en zorg voor zwerfkatten.

Wat gebeurt er als u een zwerfkat meldt bij het meldpunt?

  1. Uw melding komt terecht bij de milieudienst van de gemeente en bij Zwerfkat Wommelgem.
  2. Een vrijwilliger van Zwerfkat Wommelgem neemt zo snel mogelijk contact met u op en plant een huisbezoek.
  3. Alle zwerfkatten die gevangen worden, worden getest op ziekten en gesteriliseerd of gecastreerd door een dierenarts. Voor katten die niet kunnen terugkomen naar de vindplaats, wordt een geschikte opvangplek gezocht. Kittens worden gesocialiseerd en kunnen daarna geadopteerd worden.

Een zwerfkat die al behandeld is, kan u herkennen aan een knip in het oor.

 

Wat zijn mijn verplichtingen als katteneigenaar?

Wie op dit moment een kat als huisdier wil aanschaffen, moet erop letten dat de kat gechipt en geregistreerd is (www.catid.be) EN gesteriliseerd of gecastreerd.

Alle katten moeten gecastreerd of gesteriliseerd worden vóór de verkoop of de adoptie, ook als ze gratis worden weggeven! Kittens moeten gecastreerd of gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn. Een uitzondering is voorzien voor katten die  naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn, deze moeten niet steriel gemaakt worden.

Sinds 1 november 2017 moeten alle kittens gechipt worden en geregistreerd worden in de databank CatID voor ze 12 weken oud zijn. Ook alle katten die van eigenaar veranderen, moeten gechipt en geregistreerd worden. Deze wet geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden.

Als je op zoek bent naar extra informatie omtrent de wetgeving over katten, de kosten die bij een kat als huisdier komen kijken of wat een kat nodig heeft, kan je terecht op de website van Dierenwelzijn Vlaanderen: http://www.huisdierinfo.be/kat#Wettelijkeverplichtingenbijaankoopofadoptiekat

 

Dienst milieu
03 410 16 39