Gepubliceerd op 24/11/2023

Dorpspunt Massenhoven wint award!

Record aantal buurtprojecten schrijft in voor Matexi Award: dit zijn de beste buurtprojecten van België

Waregem, 24 november 2022. Buurtontwikkelaar Matexi heeft zijn jaarlijkse Matexi Award uitgereikt aan de meest groene en verbindende buurtinitiatieven van België.
In aanwezigheid van vicepremier Vincent Van Peteghem ontvingen zes verbindende of groene buurtprojecten een cheque ter ondersteuning van hun werking. Dankzij de bijna 160 inzendingen en de bijna 8.000 uitgebrachte publieksstemmen werd het een echte recordeditie.

In Brussel werden donderdagavond zes verbindende en groene buurtprojecten in de bloemen gezet met een Matexi Award. De prijzen werden uitgereikt door Gaëtan Hannecart, juryvoorzitter en voorzitter van de Raad van Bestuur bij Matexi, in aanwezigheid van vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Bijna 160 projecten uit heel België namen deel aan deze achtste editie – een record. Daarvan haalden uiteindelijk dertig buurtinitiatieven de shortlist voor een award, gelijk verdeeld tussen initiatieven van openbare besturen en van particulieren. De vakjury koos uit beide groepen telkens een winnaar in de categorieën “Meest verbindende buurtinitiatief” en “Groenste buurtinitiatief”. Elke prijs is goed voor een bedrag van € 3.000.

Vicepremier Vincent Van Peteghem: “Ons land kan rekenen op vele duizenden mensen die zich vrijwillig inzetten om van hun straat of buurt een mooiere en betere plek te maken. Zij zijn het kloppend hart van hun gemeente of stad. Dat engagement verdient onze steun en ik ben dan ook blij dat Matexi daar al vele jaren mee de schouders onder zet. Daarom niet enkel een dikke proficiat aan de laureaten, maar een welgemeende dankjewel aan álle kandidaten. Hun vrijwillige inzet maakt het leven van al hun medebuurtbewoners socialer, gezonder en veiliger.”

De juryprijzen werden toegekend aan de volgende projecten:
1. Juryprijs voor meest verbindende buurtinitiatief van een (boven)lokaal bestuur – De Klapstand (Dendermonde), een project dat de eenzaamheid bestrijdt dankzij een buurtbabbel (‘klapke’ in het dialect) met gratis koffie aan een rondreizende stand, die inwoners meteen ook tot bij de juiste antwoorden op hun vragen brengt.
2. Juryprijs voor meest verbindende particuliere buurtinitiatief – De Gratis Winkel (Anderlecht), een tijdelijke weggeefwinkel in een voormalige autowerkplaats, waar sociale duurzaamheid centraal staat en waar elke donateur een persoonlijke boodschap toevoegt aan de weggegeven spullen.
3. Juryprijs voor groenste buurtinitiatief van een (boven)lokaal bestuur – Dorpspunt Massenhoven (Zandhoven), een sociale hub met aandacht voor ecologie: inwoners ontdekken er niet alleen info en diensten, maar ook een manier van eten die natuur, gezondheid en lokale landbouw ten goede komt.
4. Juryprijs voor groenste particuliere buurtinitiatief – Less Beton asbl (Brussel), een project waarbij buurtbewoners samen de publieke ruimte ontharden en zo de klimaatverandering bestrijden en tegelijkertijd meer ontmoetingsplaatsen creëren.
Het grote publiek riep de volgende projecten uit als winnaars van de publieksprijs:
1. Publieksprijs bij de projecten van lokale besturen – Wensen voor alle mensen (Waasland), een project waarbij inwoners warme wensen versturen naar buren via wenskaartjes die ze in speciaal voorziene brievenbussen kunnen deponeren.
2. Publieksprijs bij de projecten van particulieren – Geveltjes met zuurstof (Gent): inwoner Mo legt in de buurt geveltuintjes aan die het straatbeeld opfleuren, en letterlijk en figuurlijk zuurstof geven aan de buurt.

Meer informatie is terug te vinden op www.matexi-award.be