Gepubliceerd op 31/07/2023

Gewoontebreker ‘Wonen in de tijd’

Gewoontebreker ‘Wonen in de tijd’

Samen

Samen mert gemeenten Malle, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem en Zoersel, werken we al een aantal jaar samen aan woonbeleid, onder coördinatie van IGEAN en met financiering van de Vlaamse overheid.

In 2022 hebben deze 7 gemeenten hun samenwerking uitgebreid met een gezamenlijk Gewoontebrekertraject onder begeleiding van de provincie Antwerpen. In zo’n traject gaan we op zoek naar oude, vastgeroeste gewoonten die niet erg toekomstbestendig zijn. Daarmee gaan we dan aan de slag.

Wonen in de tijd

Veel mensen wonen verspreid buiten de kernen van onze gemeente. Ook de oudere bevolking woont heel verspreid, vaak in oudere woningen. Deze woningen zijn dikwijls te groot geworden, voldoen niet meer aan de huidige normen en liggen ver af van winkels en andere voorzieningen. Tegelijk vinden jongeren en gezinnen soms moeilijk een geschikte en betaalbare woning in de regio.

Dit stelt jou als inwoner en ons als lokaal bestuur voor grote uitdagingen. Niet alleen op het vlak van wonen, maar ook voor hoe wij ons verplaatsen binnen onze gemeente en hoe we onze zorg voor elkaar organiseren.

Met dit Gewoontebrekertraject willen we hier iets aan doen. Zo zetten we jou aan het denken over je manier van wonen en de plek waar je woont. Zijn je woning en woonlocatie afgestemd op de noden uit elke levensfase? Daarom heet dit project ‘Wonen in de tijd’.

Anderzijds willen we er ook voor zorgen dat we als lokaal bestuur goede en in de praktijk bruikbare instrumenten hebben, om aan goede woonoplossingen te werken. Hierbij schakelen we de hulp in van heel wat experten, zoals Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs, professor Pascal De Decker en studiebureau Atelier Romain.

Tentoonstelling

Vanaf september 2023 tot januari 2024 reist er een tentoonstelling rond, uitgewerkt door de zeven deelnemende gemeenten. We gaan op zoek naar woonvormen die bij jou passen, in elke tijd.
In het gemeentehuis van Zandhoven kan je deze tentoonstelling gratis bezoeken van 25 september tot 12 oktober tijdens de openingsuren.