Gladde wegen door rijm en ijzel: het hoort bij de winter. Toch is Zandhoven goed voorbereid en doen we er alles aan om jouw veiligheid te garanderen. Daarnaast zijn er ook dingen die je zelf kunt doen.

Onze Technische dienst heeft een strooiplan klaar voor wanneer de straten onberijdbaar zijn door sneeuw en ijzel. Maar uiteraard is dat geen wonderplan en kan het best zijn dat het verkeer in vriesweer niet loopt zoals op een stralende zomerdag…

Wij zorgen ervoor dat de bussen kunnen rijden, dat de drukste verkeerswegen open zijn en dat de fietspaden vrij zijn. De gewestweg (N14) is bevoegdheid van het Agentschap Wegen & Verkeer. Maar toch proberen we daar de fietspaden ook zelf vrij te maken.

Onze strooiwagens komen echter niet in alle straten. En dat heeft verschillende redenen. Zo heeft het bijvoorbeeld geen nut om te strooien in straten waar weinig verkeer is. Autobanden moeten het zout doen inwerken in de sneeuw en als er maar weinig verkeer is, lukt dat niet.

We willen ook efficiënt en duurzaam omgaan met strooizout. Dat is immers slecht voor het milieu en schadelijk voor planten. Via de riolering komt het ook in onze waterlopen terecht.

Tot slot vragen sommige inwoners ook om in hun wijk of (doodlopende) straat niet te strooien om de sneeuwpret van de kinderen niet te bederven.

Wat doet de gemeente?

  • De busroutes strooien;
  • De fietspaden vrijmaken;
  • De gemeentelijke hoofdwegen strooien: Liersebaan, Vierselbaan, Hofstraat, Herentalsebaan, Kerkstraat, Oelegembaan, Schildebaan, Amelbergastraat, Hallebaan, Goormansstraat, Pulsebaan, Boudewijnlaan, Dennenlaan, Molenheide, Kruisdreef
  • Strooien in de omgeving van de scholen en de woon-zorgcentra.

Wat kun jij doen?

  • Maak het voetpad voor je huis of eigendom sneeuw- en ijzelvrij. Dat is verplicht.
  • Help bejaarde of minder mobiele buren door ook voor hun deur sneeuw te ruimen.
  • Schep de sneeuw op de rand van de stoep of in een groenperk. Niet in de goot, want dan kan het smeltwater niet meer afgevoerd worden.