Sociale woningen

Een sociale koopwoning wordt gebouwd en verkocht door een sociale huisvestingsmaatschappij (SHM). Een SHM verkoopt die woningen tegen een betaalbare prijs aan mensen die aan de voorwaarden voldoen. Op die manier wil de Vlaamse overheid mensen met een klein tot middelgroot inkomen helpen om eigenaar te worden.

In Zandhoven kun je terecht bij:

Meer informatie of advies krijg je bij het Wooninfopunt.

Sociale woning huren

Heb je een beperkt inkomen en voldoe je aan een aantal voorwaarden dan kun je een sociale woning (studio, appartement of gezinswoning) huren.
Een sociaal verhuurkantoor huurt woningen op de private huurwoningmarkt om ze door te verhuren aan woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden. De eigenaar of verhuurder kan rekenen op een stipte betaling van de huur, de afsluiting van een brandverzekering en het onderhoud van de woning. Het SVK kan op zijn beurt lagere huurprijzen hanteren en de huurders een langdurig huurcontract aanbieden.

In Zandhoven kun je terecht bij:

Meer informatie of advies krijg je bij het Wooninfopunt.

Huurwaarborg

Je hebt een geschikte en betaalbare woning gevonden, maar het is moeilijk om de dure huurwaarborg te betalen? Neem dan contact op met het OCMW. Het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst kan de huurwaarborg voorschieten. Je betaalt het bedrag nadien in schijven terug.

Noodopvang

Ben je tijdelijk dakloos, bijvoorbeeld omdat je woning onbewoonbaar is verklaard of brand- en waterschade heeft opgelopen? Of kun je door sociale of familiale omstandigheden niet meer in je woning terecht? Dan kan het OCMW van Zandhoven zorgen voor ‘crisisopvang’. Een medewerker zal samen met jou de beste oplossing zoeken.

Meer informatie over de aanpak vind je onder ‘Hulp bij huisvesting’ op de pagina Financiële hulpverlening.