Gepubliceerd op 30/01/2023

Update over PFAS-onderzoek aan de Populier

Dit is een update van het eerder gepubliceerde artikel op deze website.

We schreven in dat artikel al dat een deel van het gebied rond evenementenhal De Populier mogelijks vervuild was met PFAS, omdat het gebruikt werd door de brandweer als oefenplaats met blusschuim.
Ondertussen voerde OVAM een onderzoek uit op de risicolocatie aan de Populier. Daaruit blijkt dat er inderdaad een vervuiling van PFAS aanwezig is op het terrein. De voorzorgsmaatregelen die we enkele maanden geleden al troffen, worden daarom verlengd en lichtjes aangepast.
Woon je in een straal van 500 meter rond de risicolocatie, dan krijg je nog een persoonlijke brief.

De volgende maatregelen zijn vanaf nu van kracht.

Op de site:

  • Laat kinderen niet spelen op onbedekt terrein (naakte bodem) op de site.
  • Afhankelijk van het gebruik en de weersomstandigheden: maak het verharde terrein op de site regelmatig schoon met water.
  • Vermijd dat braakliggende of losse grond op de site verstuift of verwaait.

Aangezien de volledige zone gebruikt wordt als parking en dus verhard is, is hier een zeer beperkt risico voor bezoekers. Het BMX terrein en de paardenpiste liggen buiten de risico-site. Momenteel zijn er geen extra maatregelen voor activiteiten in en rondom de Populier.

Op de site en in een zone van 100m errond:

  • Eet u zelf-geteelde groenten of fruit? Wissel dan af met producten uit de handel en eet elke dag gevarieerd. Was uw fruit en groenten goed met water voor u ze eet. Dit advies geldt zeker voor kwetsbare personen: kinderen tot 12 jaar, immuun verzwakte personen en vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven.
  • Eet maximaal 1 ei per week van eigen kippen. Kwetsbare personen eten beter geen eieren van eigen kippen.
  • Gebruik uw compost niet als meststof voor uw tuin.
  • Vermijd dat braakliggende of losse grond verstuift of verwaait
  • Goede hygiëne toepassen:
    • Was uw handen regelmatig, zeker voor de maaltijd.
    • Maak uw huis binnen schoon met water.
    • Afhankelijk van het gebruik en de weersomstandigheden: Maak verharde delen buiten, zoals uw oprit en terras, schoon met water.

Op de site en in een zone van 500m errond:

  • Voor alle aansluitbare putwatergebruikers: sluit u aan op het openbaar waterleidingnet.
  • Gebruik uw putwater niet als drinkwater, ook niet om thee, koffie of ijsblokjes te maken of om ermee te koken.
  • Gebruik uw putwater niet om uw zwembad vullen en moestuin water te geven.
  • Putwater kan gebruikt worden voor laagwaardige toepassingen zoals uw auto wassen, toilet doorspoelen, oprit afspuiten en sierplanten water geven maar vanuit duurzaamheidsoogpunt gebruikt u hiervoor best regenwater i.p.v. grondwater.

Algemene aanbevelingen voor alle omwonenden

  • Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk. Volg de aanbevelingen in de voedingsdriehoek en eet gevarieerd, van verschillende bronnen.

Deze no regret-maatregelen blijven geldig in afwachting van meer gegevens over de reële PFAS-bodem- of grondwaterverontreiniging na verder onderzoek en metingen waarvoor OVAM de opdracht zal geven. De OVAM duidde hiervoor een saneringsdeskundige type II aan. In dat onderzoek wordt de gevonden vervuiling nog beter onderzocht. Er zal een contour van de verontreiniging bepaald worden, ook buiten het terrein. Voor het bronperceel en eventuele verspreidingspercelen zal dan een locatiespecifieke risico-evaluatie opgesteld worden.

De gemeente zal de resultaten van dit verder onderzoek communiceren zodra ze beschikbaar zijn.

Voor de risicolocatie aan de brandweerkazerne is het initiële onderzoek nog lopende. We zullen ook hierover communiceren zodra de resultaten van het verkennend onderzoek bekend zijn.

PFAS: verzamelnaam

PFAS is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen waarin onder andere een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomt. Ze komen niet van nature voor in het milieu. Het gebruik van enkele van deze stoffen is sinds 2006 aan banden gelegd door de EU.

PFAS zijn bestand tegen hoge temperaturen en zijn water-, vuil-, en vetafstotend. Daarom worden ze veel gebruikt in industriële toepassingen en consumentenproducten. Denk aan de antiaanbaklaag in pannen, cosmetica, textiel, brandblusschuim, schoonmaakmiddelen of smeermiddelen.

Meer informatie over de PFAS-vervuiling kan je vinden op de website van de Vlaamse overheid: https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/over-pfas-kenmerken-verspreiding-risicos-en-maatregelen

Risicolocaties voor PFAS en de geldende maatregelen worden bijgehouden op de PFAS-kaart Vlaanderen: https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/maatregelen-per-gemeente