In de zomermaanden heb je elke woensdagavond gratis concerten vanaf 20 uur, verdeeld over alle deelgemeenten. In de winter trekken we naar binnen voor onze portie muziek en genieten we vooral van de JAZZA jazzconcerten. En tussendoor kan je genieten van prachtige aperitiefconcerten.
Daarnaast is er ook bijzondere aandacht voor herdenkingen, zowel voor de 11-novemberviering als de Britse gesneuvelden.
Wist je ook dat onze gemeente verzusterd is met een andere gemeente in Duitsland? Je leest alles over Alheim hieronder.
Binnen Zandhoven vind je heel wat socio-culturele verenigingen. Bekijk ze op dit overzicht.
Ben je benieuwd naar welke Zandhovense verenigingen er zijn voor jeugd, senioren, sport en nog veel meer? Ontdek ze op de Verenigingenbeurs! Om de 2 jaar vind je tal van organisaties verzameld onder één dak. Misschien vind je wel de perfecte vereniging om je bij aan te sluiten. Hou zeker ons gemeenteblad in de gaten voor de datum.
In elke deelgemeente worden er markten en kermissen georganiseerd voor jong en oud. Ook kan je doorheen het jaar wekelijks verschillende marktkramers terugvinden. Er is een divers aanbod van vis, kip, mobiele slagerij, pizza, …
Hieronder kan je de locaties en tijden terugvinden of neem een kijkje in onze kalender!
Contact
Technische dienst
Liersebaan 12
2240 Zandhoven
03 410 16 37
Stuur een bericht
Tijdens het derde weekend van februari maken we in ‘De Populier’ plaats voor twee avonden vol muziek en dans. Op vrijdag gaat het dak eraf tijdens de afterwork! Hier kan je je beste dansmoves bovenhalen en luidkeels meezingen met de hits van vroeger en nu. Op zaterdag kan je komen zingen en swingen op het Bal van de Burgemeester. Vergeet hiervoor zeker geen tafel te reserveren.
Beide avonden zijn ten voordele van enkele verenigingen uit groot Zandhoven.
Het is slechts 5 euro voor 1 avond feestgedruis.
Op 1 mei nodigt het gemeentebestuur alle Zandhovenaren uit om mee te klinken. Dit bruisende evenement biedt gratis optredens, animatie en dranken! Kom samen met je gezin, familie, buren en vrienden genieten van een gezellige namiddag in het hart van onze gemeente. De optredens zijn geschikt voor jong en oud, wat zorgt voor gegarandeerd plezier voor iedereen.
Van 14 u tot 17 u op het gemeenteplein in Zandhoven.
Klik hier om een kijkje te nemen op onze YouTube pagina naar de aftermovie van vorig jaar!
Vlaanderen feest, maar Zandhoven nog het meest!
Dat is het motto van de gemeente als het gaat over de 11-juliviering. De Vlaamse feestdag vieren wij liefst met zo veel mogelijk inwoners!
In de loop der jaren is onze 11-juliviering uitgegroeid tot een gezellig volksfeest. Je kan er genieten van de muziek terwijl de kinderen zich uitleven met de kinderanimatie. De muzikale omlijsting staat – hoe kan het ook anders op de Vlaamse feestdag – volledig in het teken van het Vlaamse lied. Ideaal om van ‘Zandhoven feest’ een ‘Zandhoven zingt’ te maken!
De zomerconcerten worden officieel gestart met Zandrock op de eerste woensdag van juli in de tuin van Huize Bruyneel in Zandhoven.
De tweede, derde en vierde woensdag van juli palmen we de Tuin van de Pastoor in Pulle in met gratis muziek op Kneuterrock.
Viersels Gerockt startte al snel na de geboorte van Kneuterrock. De laatste woensdag van juli en de eerste woensdag van augustus kan je hier komen meegenieten.
Even bekend als berucht zijn onze Tettenkotconcerten. De drie laatste woensdagen van augustus en de eerste woensdag van september is Massenhoven the place to be!
Alle zomerconcerten starten om 20 uur en dankzij lokale verenigingen hoef je geen dorst te lijden! Steun hen door je dorst te laven.
Wil je graag een zitplaats? Breng dan gerust je stoeltje mee!
Jazza staat voor Jazz Zandhoven.
In de zomer is er elke week wel ergens iets te doen. In de koude wintermaanden lijkt alles een beetje stil te vallen. Daarom ontstond het idee om net dan onze inwoners bij elkaar te brengen voor een uniek muzikaal project.
Jazza is een gezellig winters muziekproject in onze vijf deelgemeenten. Telkens op een vrijdagavond en telkens op een andere locatie. De muziek is altijd jazzy.
De toegang is gratis en iedereen is welkom!
In Huize Bruyneel galmt vanaf het najaar terug de klanken van piano, viool of de tuba door de ruimte tijdens de Aperitiefconcerten. Alle muziekliefhebbers zijn welkom en genieten na de concerten van een, je raadt het al, aperitief.
9 september 1944. Antwerpen en Herentals zijn al bevrijd. Van op de brug in Viersel worden korporaal Thursby (25) en soldaat Bird (24) onder vuur genomen door de vijand. Ze sterven er een gruwelijke dood… Laten we dit nooit vergeten!
De gemeente Zandhoven en de leerlingen van de Gesubsidieerde Vrije Basisschool Klavertje Vier-sel organiseren elk jaar een herdenking voor deze Britse gesneuvelden in Viersel. Op het programma staan een plechtigheid en kransenlegging op het kerkhof van Viersel, gevolgd door een optocht naar de brug in Viersel. Daar wordt ook een krans neergelegd aan de herdenkingsplaat voor beide gesneuvelden.
Iedereen is welkom.
Tijdens Zandhoven Kleurt Kunst palmen we een gemeente in Zandhoven in met een tentoonstellingsweekend voor amateurkunstenaars. Je kan op verschillende plaatsen in het dorp werk van lokale artiesten bewonderen.
Wil je graag jouw kunst tonen tijdens Zandhoven Kleurt Kunst? Hou dan zeker onze sociale media, het nieuws op deze website of het gemeenteblad in de gaten voor alle info.
11 november 1918. De dag dat de wereld inzag dat de Groote Oorlog enkel verliezers kende. De dag dat de vrede eindelijk overwon. Maar niet zonder slag of stoot: 9 miljoen soldaten van over de hele wereld lieten het leven in de zwaarste veldslag ooit. Naar schatting 15 miljoen burgers overleefden ’14-’18 niet. Deze memorabele dag mogen we nooit vergeten.
Tijdens deze dag nodigt het gemeentebestuur alle inwoners hartelijk uit om samen Wapenstilstand te gedenken en even stil te staan bij de gruwel van de oorlog en diegenen die hun leven opofferden voor onze vrijheid.
Zandhoven is verzusterd met Alheim in Duitsland.
De oorspronkelijke verzustering tussen Pulle en Heinebach dateert van 1971. Zowel Pulle als Heinebach bestaan intussen niet meer als zelfstandige gemeenten aangezien men zowel in België als ook in Duitsland overging tot het vormen van grotere entiteiten of fusies. Zo werd Pulle een deelgemeente van Zandhoven en Heinebach van Alheim. De aanvankelijke verzustering verder laten zetten door de twee nieuwbakken deelgemeenten, leek weinig zinvol en daarom besliste de gemeenteraad van Zandhoven om de verzustering uit te breiden naar heel de gemeente Zandhoven. In Duitsland nam de gemeente Alheim dezelfde beslissing.
We mogen echter niet vergeten dat het de dorpen Heinebach en Pulle zijn geweest die de verzustering hebben opgestart en met liefde en toewijding zijn blijven koesteren. Op 1, 2 en 3 juli 2016 vierden we in Zandhoven nog het 45-jarig bestaan van de verzustering tussen Pulle en Heinebach.
Ben je benieuwd naar het leven in onze zustergemeente? Neem dan eens een kijkje op hun website: www.alheim.de.
Op 28 juli 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Alle grootmachten van de wereld waren bij deze Grooten Oorlog betrokken. Er waren twee conflicterende allianties: de geallieerden (gecentreerd rond de Triple Entente van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland) en de centralen (oorspronkelijk gecentreerd rond de Triple Alliantie van Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Italië). Deze bondgenootschappen reorganiseerden zich (Italië vocht voor de geallieerden) en breidden zich uit naarmate er meer landen meededen met de oorlog. Uiteindelijk werden er meer dan 70 miljoen militairen, waaronder 60 miljoen Europeanen, gemobiliseerd in één van de grootste oorlogen in de geschiedenis. Meer dan 9 miljoen soldaten werden gedood, vooral als gevolg van de grote technologische vooruitgang in vuurkracht zonder overeenkomstige ontwikkelingen in mobiliteit.
Gesneuvelde dorpsgenoten
Ook vanuit onze gemeente trokken jonge mannen naar het front om er te vechten voor onze vrijheid. Met deze pagina op onze website willen we graag even stilstaan bij het offer dat zij brachten. 20 dorpsgenoten lieten het leven in de Grooten Oorlog. Op hun sterfdag – de dag waarop ze precies 100 jaar geleden stierven – willen wij hen eren door hen toe te voegen aan onze lijst.
14 oktober 1918: Eduard Eyckmans
Eduard Eyckmans werd geboren op 25 november 1894 in het toen nog Santhoven genaamde Zandhoven. Hij was de zoon van Felix Eyckmans en Maria Van de Wauwer. Eduard is ongehuwd en landbouwer wanneer hij op 23 september 1914 ten oorlog trekt. Hij is er soldaat 2de klasse in de 9de Linie 1/2 (2Cie). Hij sneuvelt tijdens het bevrijdingsoffensief op 14 oktober 1918 in Moorslede en ligt begraven in de schaduw van de kerk van Zandhoven. Hij wordt samen met zijn broer Alfons herdacht op het monument in Zandhoven.
1 oktober 1918: Frans Geentjens
Frans Geentjens, geboren op 9 juni 1894, is de zoon van Joannes Augustinus Geentjens en Maria Theresia Bogaerts. Hij behoorde tot het 11de bataljon Genie van de 5de legerdivisie waar hij vermoedelijk bij de compagnie ‘pontonniers’ was. Op 23 september 1914 stapte hij in de oorlog. Hij sneuvelde op 1 oktober 1918 in Moorslede en ligt begraven in Massenhoven.
29 september 1918: Augustinus Vervoort
Op 24 augustus 1888 ziet de kleine Augustinus het levenslicht in Massenhoven. Hij is de zoon van Joannes Vervoort en Anna Van de Ven. Na enkele jaren verhuist het gezin naar Viersel. Op 17 augustus 1914 trekt hij als oorlogsvrijwilliger naar het front. In 1916 maakt hij deel uit van het 3de regiment karabiniers 5de compagnie. Op 29 september 1918 loopt het fout en sneuvelt Augustinus tijdens de Bataille de Westroosebeke. Hij ligt begraven op de militaire begraafplaats in Houthulst en wordt herdacht op de gedenkplaat in Viersel.
16 juli 1918: Leonard De Meyer
Leonard De Meyer wordt geboren op 13 september 1892 in Emblem. Hij woont met zijn ouders Joseph De Meyer en Catharina Philibert in Massenhoven wanneer hij in 1912 aansluit bij het Belgische leger. Hij is soldaat 2de klasse in de 15 Li 1/2 (2 Cie). Op 16 juli 1918 krijgt hij een kogel in het hoofd en sterft in Boezinge. Hij ligt begraven op de militaire begraafplaats in De Panne en wordt herdacht op de gedenkplaat in Massenhoven.
13 juli 1918: Frans Lemmens
In Pulle wordt op 12 april 1893 Frans Lemmens geboren. Hij is de zoon van Joseph Lemmens en Joanna Verbist. Hij werkt als diamantslijper en treedt op 16 september 1913 in dienst als soldaat 2de klasse in de 6 Li 2/1 (5 Cie). Frans overlijdt op 13 juli 1918 aan zijn verwondingen in het militair hospitaal van Beveren. Hij ligt begraven op de militaire begraafplaats in De Panne en wordt herdacht op het monument op het kerkhof van Pulle.
19 november 1917: Alfons Bastanie
Op 11 april 1894 wordt in Broechem Alfons Bastanie geboren. Hij wordt soldaat 2 kl mil 1914 en sneuvelt op 19 november 1917. Hij ligt begraven op het militaire ereperk van de begraafplaats Sainte Anne d’Auray in Frankrijk. Zijn naam staat vermeld op de gedenkplaat in de kerk van Massenhoven en op de gedenksteen aan het voormalige gemeentehuis.
18 maart 1916: Alexander Lemmens
Alexander ‘Alex’ Lemmens werd geboren op 23 augustus 1896 in Antwerpen als kind van Paulina Van der Veken en Alphonse Lemmens, een schilder. Alex was oorlogsvrijwilliger van het jaar 1914. Hij maakte deel uit van de 4de Jagers te voet. Op 18 maart 1916 sneuvelde hij in Kaaskerke (Diksmuide). Hij ligt begraven op de militaire begraafplaats van Adinkerke en wordt herdacht op het monument in Zandhoven.
29 oktober 1915: Louis Julien Joseph Vanbuggenhout
27 oktober 1893. Louis Vanbuggenhout wordt geboren in Zandhoven. Zijn ouders Felix Vanbuggenhout en Maria De Meulder wonen op de Liersebaan. Louis wordt soldaat 2 kl mil 1914 bij de 2 Linie 3/3 (11Cie). Hij sneuvelt door een obus in Noordschote op 29 oktober 1915, 2 dagen na zijn 22ste verjaardag. Hij werd begraven in Reninge en later overgebracht naar de militaire begraafplaats in Hoogstade.
9 juli 1915: Franciscus August Verbist
10 april 1893: in Pulderbos wordt Franciscus Verbist geboren. Hij is de zoon van François Verbist en Maria Glassée. In 1913 treed Franciscus in dienst. Hij is soldaat 2 kl in de 7 linie 1/1 (1 Cie). Op 7 juli 1915 slaat het noodlot toe en raakt hij levensgevaarlijk gewond in Diksmuide door obusscherven. Hij wordt overgebracht naar het Britse hospitaal in Hoogstade waar hij op 9 juli aan zijn verwondingen overlijdt. Hij wordt begraven in Hoogstade, maar in 1922 krijgt hij zijn laatste rustplaats in Pulderbos. Daar heeft hij ook een gedenksteen op het kerkhof.
3 december 1914: François Alfons Van den Eynde
Op 21 maart 1893 wordt in Viersel Alfons Van den Eynde geboren. Hij is de zoon van Jozef Van den Eynde en Anna Cavens. Deze dagloner wordt in 1913 onder de wapens geroepen. Hij dient als soldaat 2 kl bij 1 Karabiniers 3/1 (9Cie). Hij wordt op het slagveld geraakt door een kogel en vanaf 18 oktober 1914 verzorgd in het Salford Royal Hospital, waar hij op 3 december bezwijkt. Hij ligt vermoedelijk begraven op Saint Joseph Catholic Cemetry in Manchester waar zijn naam ook op een gedenksteen vermeld wordt. Zijn naam is ook terug te vinden op de gedenkplaat aan de kerk van Viersel.
2 december 1914: Carolus Goormans
Karel Goormans wordt geboren op 4 januari 1890 in het gezin Goormans-Struyf in Pulderbos. Hij wordt soldaat 2 kl in 1910 en overlijdt volgens het boek ‘Van Pulrebosch tot Pulderbos’ op 2 december 1914. Volgens andere bronnen – en zo staat het ook op de herdenkingssteen op het kerkhof in Pulderbos – overleed hij al eerder, nl. op 1 oktober 1914 aan de Bosbeek in St.-Katelijne-Waver.
30 oktober 1914: Jacques Charles van de Werve
25 juni 1891: in Viersel wordt in het kasteel van Hovorst Jacques van de Werve geboren. Hij is de zoon van Augustijn van de Werve en Edith della Faille de Leverghem. Ridder van de Werve vertrekt in augustus 1914 als vrijwilliger naar het front en strijdt als soldaat 2 kl bij de 2 Karabiniers 3/4 (12 Cie). Hij sneuvelt op 30 oktober 1914 in Oudstuivekenskerke. Zijn naam staat vermeld op de gedenkplaat aan de kerk van Viersel.
27 oktober 1914: Josephus Peeters
Jozef Peeters werd geboren op 12 april 1892 als zoon van Joannes Peeters en Anna De Roey. Deze jongeman uit Massenhoven werd in 1902 bij het leger ingelijfd als soldaat 2 kl in de 4 linie en stierf op 27 oktober 1914 in Antwerpen aan zijn verwondingen. Hij ligt begraven op de militaire begraafplaats van het Schoonselhof in Antwerpen. Hij was getrouwd met Maria Bresseleers. Zijn naam vind je terug op de gedenksteen aan de kerk in Massenhoven en op de plaat aan het voormalige gemeentehuis van Massenhoven.
27 oktober 1914: Joannes Livinius Poels
Op 17 juni 1893 wordt in Pulderbos Livinius Poels geboren. Hij is de zoon van Lodewijk Poels en Joanna Peenen. Als soldaat 2 kl mil 1913 (6 Linie 1/4 4 Cie) sneuvelt deze timmerman op 27 oktober 1918 in Ramskapelle. Zijn begraafplaats is onbekend. Hij wordt herdacht op de gedenksteen op het kerkhof van Pulderbos.
15 oktober 1914: Gommaar Alphonse Eyckmans
Alfons Eyckmans werd op 5 maart 1887 geboren in Massenhoven. Deze zoon van Felix Eyckmans en Maria Van de Wauwer werd landbouwer. In 1908 trad hij in dienst bij het leger en als soldaat 2 kl bij de 2 Jagers te voet 3/2 (10 Cie) raakte hij op 15 oktober 1914 vermist aan de Ijzer. Zijn lichaam werd nooit gevonden, maar 15 oktober 1914 werd zijn officiële sterfdatum. Zijn naam staat samen met die van zijn broer Eduard vermeld op het monument in Zandhoven.
9 oktober 1914: Auguste Goormans
18 september 1884: August Goormans ziet in Massenhoven het levenslicht. Zijn ouders François Goormans en Rosalia Verschueren zien hem opgroeien tot hoeveknecht. In 1904 wordt hij soldaat 2 kl in het leger en hij wordt ingedeeld bij de 4 Linie. Op het slagveld van de Grooten Oorlog raakt hij zwaar gewond. Hij overlijdt op 9 oktober 1914 in Antwerpen aan zijn verwondingen. Zijn frontdienst duurde exact 2 maanden en 9 dagen. Hij laat een vrouw na en wordt postuum onderscheiden met het Kruis van Ridder in de orde van Leopold II met palm en met het Oorlogskruis met palm. Ook de Overwinningsmedaille en de Herinneringsmedaille van de oorlog 1914-1918 werden aan de overledene verleend. Zijn naam staat vermeld op de gedenkplaat in Massenhoven, maar hij ligt begraven op het Schoonselhof in Antwerpen.
12 september 1914: Carolus Peers
Op 2 oktober 1893 werden Hendrik Peers en Delphina Anthonis uit Pulderbos trotse ouders van een zoon, Carolus (Karel). Hij werd landbouwer en trad in 1913 in dienst. Deze soldaat 2 kl diende in de 6 linie 2/3 (7 Cie). Hij sneuvelde op 12 september 1914 en werd oorspronkelijk begraven in Rotselaar. Hij werd later herbegraven op de militaire begraafplaats van Veltem-Beissem. Zijn naam wordt vermeld op de gedenksteen op het kerkhof van Pulderbos.
12 september 1914: Guillaume Franciscus Anthonis
In Pulderbos werd op 21 juli 1893 Frans Anthonis geboren. Hij was de zoon van Pierre Joseph en Maria Josephina Anthonis en was beenhouwer van beroep. Ook hij trad in 1913 in dienst en diende als soldaat 2 kl in de 9 Cie (6 linie 3/1). Hij sneuvelde op 12 september 1914 in Wilsele-Putkapelle en werd begraven op de gemeentelijke begraafplaats aldaar. Hij werd later herbegraven op de militaire begraafplaats van Veltem-Beissem. In zijn korte carrière bij het leger wist hij 2 eretekens te verzamelen: Ridder in de Leopold II orde en het Oorlogskruis. Zijn naam wordt vermeld op de gedenksteen op het kerkhof van Pulderbos.
11 september 1914: Ludovicus Franciscus Reypens
Frans Reypens werd op 2 oktober 1886 geboren in Pulle. Hij was de zoon van Antoine August Reypens en Angelina Liekens. In 1906 trad hij als soldaat 2 kl in dienst en werd ingelijfd bij de 5 (25) Linie. Hij raakte gewond op het slagveld en werd verzorgd in het gasthuis Stuyvenberg in Antwerpen waar hij op 11 september 1914 overleed. Hij ligt begraven op de militaire begraafplaats van het Schoonselhof in Antwerpen (Wilrijk). Zijn naam wordt vermeld op het monument van de begraafplaats in Pulle.
5 augustus 1914: Ludovicus Franciscus Breugelmans
Op 3 januari 1888 werd Ludovicus Breugelmans in Zandhoven geboren als zoon van Jean Edouard Breugelmans en Catherine Peelmans. Hij trad in dienst in 1909 en werd ingelijfd bij de 1ste Jagers te voet. De oorlog was in België amper 1 dag oud toen hij sneuvelde, vermoedelijk bij de verdediging van de fortengordel in Boncelles, Luik.
CONTACT
Dienst Vrije Tijd
Tel.: +32 3 410 16 43
E-mail: vrijetijd@zandhoven.be
Liersebaan 12
2240 Zandhoven