Festival van de bol en de boom

Doe mee met het festival van de bol en de boom

Het festival van de bol en de boom is een initiatief van Gemeente Zandhoven, Natuurpunt Zandhoven en Zandhoven Natuurlijk. Met het festival stimuleren we de aanplant van streekeigen bomen, struiken en hagen en bij-vriendelijke voorjaarsbloemen in onze gemeente. Het ecologische plantgoed is opgekweekt door lokale kwekers. Ook jouw tuin biedt een kans om de biodiversiteit te verhogen en om het hoofd te bieden aan de gevolgen van de klimaatverandering!

 

Hoe kan je meedoen?

Plaats vandaag je bestelling en plant mee tijdens het weekend van 21-22 oktober (bloembollen) en 25-26 november (struiken en bomen)

Maak 1m² vrij voor een bijenbuffet van 50 bio bloembollen
Bedenk waar je in de lente graag kleur en leven wil brengen in je tuin of op je balkon of terras. Deze voorjaarsbloeiers zorgen voor het eerste voedsel voor bijen en insecten na een winterslaap. 
Elk pakket bevat een mix van: wilde gele tulp, kleine boterbloemgele krokus, kleine boterbloemgele narcis, witte stervormige sneeuwroem, helderblauwe buishyacint, blauw druifje, kleine blauwe Oosterse sterhyacint.

Minder dan 1% van alle bloembollen wordt biologisch geteeld. Door te kiezen voor bio-teelt geeft ons dorp de ecologische telers een stevig duwtje in de rug.

Kies nu bomen en struiken die schaduw en voedsel bieden voor de toekomst

Via de actie Behaag… Natuurlijk! van Natuurpunt en de samenwerking met Mampay uit Viersel, kunnen we een mooi pakket aanbieden van streekeigen bomen en struiken aan democratische prijzen. Ze zijn aangepast aan onze bodem en ons klimaat en volgen het ritme van de seizoenen. Bovendien bieden de aangeboden planten tal van andere voordelen voor mens en dier!

Ook dit jaar zijn er weer enkele fruitbomen in het aanbod opgenomen. Ze zorgen allemaal voor een formidabele bloei, een waar eldorado voor wilde bijen en hommels. Terwijl het fruit, al dan niet afgevallen, een belangrijke voedselbron is voor vogels en vlinders. De aangeboden soorten zijn zelfbestuivend, maar kruisbestuiving met soorten die in de buurt staan levert wel een betere oogst op.

Raadpleeg de digitale brochure

Een handige brochure boordevol tips helpt je bij de juiste keuze. Welke boom, struik of plant kiezen, waar aanplanten, welke hoogte, verzorgingstips en snoeitips…je vindt er een antwoord op elke vraag. Download deze digitale brochure onderaan deze pagina of bekijk ze via de website van Zandhoven Natuurlijk: www.zandhovennatuurlijk.be/festival-van-de-bol-en-de-boom-2023.

 

Compost
Onze Kempense zandgrond kan wel wat goede compost gebruiken. We bieden Vlaco compost aan in zakken van 40 liter. Compost meng je met je tuinbodem, dus niet rechtstreeks in compost planten!

 

Geef je bestelling tijdig door

Bestel je bloembollen voor 30 september. Bestellingen voor de struiken, bomen, hagen, bijenhotelletjes kunnen doorgegeven worden tot 23 oktober.

Bestellen kan via het online bestelformulier of via papieren bestelformulieren die beschikbaar zijn aan de infobalie van het gemeentehuis.

  1. Breng het ingevulde bestelformulier binnen bij de infobalie van het gemeentehuis of mail het ingevulde bestelformulier door naar info@zandhoven.be
  2. Stort het totaalbedrag van je bestelling op rekeningnummer BE72 0910 0012 4816 van Gemeente Zandhoven met vermelding: Festival bol en boom 2023 + naam

Afhalen van de bestelling

Op zaterdag 21 oktober tussen 9u en 12u kan je de bloembollen afhalen in het clubhuis van Zandhoven Natuurlijk: Molenheide 124, Pulderbos (bij Fons Leenaerts).
Op zaterdag 25 november tussen 9u en 12u staan alle andere bestellingen klaar voor afhaling in het gemeentemagazijn, Populierenhoeve 20, Massenhoven, naast het recyclagepark.

Met vragen kan je terecht bij:

Milieudienst Zandhoven: sarah.moeyersoons@zandhoven.be
Natuurpunt Zandhoven: lutgartdebie@gmail.com
Zandhoven Natuurlijk: kathleen.vandensteen@telenet.be

Brochures bollen en bomen