Geboorteaangifte
Een geboorteaangifte is de registratie van de geboorte bij de dienst Burgerzaken van de geboorteplaats van je kind. Dit moet bij elke geboorte gebeuren, ten laatste vijftien dagen na de bevalling.
Geboorteakte
De geboorteakte wordt opgemaakt na de aangifte van de geboorte en ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de geboorteplaats. In een geboorteakte vind je alle gegevens over de geboorte van een persoon.
Een uittreksel van een geboorteakte is een verkorte versie van de aktetekst die enkel de hoogstnoodzakelijke gegevens bevat zoals naam, voornamen, plaats en datum van geboorte.
Procedure
Je kan een uittreksel van een geboorteakte aanvragen bij het gemeentebestuur van de geboorteplaats of van de woonplaats. Dit kan snel en makkelijk via het E-LOKET;
Geboorte- of adoptiepremie
Inwoners van Zandhoven krijgen (ongeacht waar hun kindje geboren wordt) een geboorte- of adoptiepremie van 50 euro. De geboortepremie wordt uitgedeeld tijdens een jaarlijkse gemeentelijke babyborrel. Al wie hierop recht heeft zal hiervoor persoonlijk worden uitgenodigd.
Kind erkennen
De erkenning van een kind is een verklaring waarbij een persoon te kennen geeft dat er een band van vader- of moederschap bestaat tussen zichzelf en het kind.
De ambtenaar van de Burgerlijke Stand legt de erkenning door de vader of meemoeder vast in een erkenningsakte. De erkenning heeft dezelfde wettelijke gevolgen (bijvoorbeeld op het vlak van erfrecht) als voor een kind geboren uit een huwelijk tussen de moeder en de vader. In dat laatste geval gebeurt de erkenning automatisch.
Beide ouders moeten de erkenning samen aanvragen bij de dienst Burgerzaken.
Adoptie
Adoptie of aanneming is de juridische band van vader- of moederschap, ontstaan door ‘aanneming’ van een persoon (geadopteerde) door een andere persoon (adoptant).
Bij gewone adoptie blijft de juridische band tussen de oorspronkelijke ouders van de geadopteerde en de geadopteerde bestaan. Bij volle adoptie verdwijnt deze helemaal.
Voor adoptie dien je een verzoekschrift in bij de rechtbank. De rechtbank spreekt een vonnis uit en bezorgt het aan de Burgerlijke Stand van de gemeente.
Levenloos kind aangeven
Overleed je kindje kort voor of tijdens de geboorte, na een zwangerschap van minstens 140 dagen? Dan kan je een ‘akte van een levenloos kind’ laten opmaken. Vanaf 180 dagen (6 maanden) is dat verplicht.
Werkwijze
De aangifte moet gebeuren bij de dienst burgerzaken door de ouders of door de begrafenisondernemer. Maak hiervoor telefonisch een afspraak met de dienst burgerzaken.
Retributies
Alle gerelateerde belastingen en retributies vind je hier.