Huwelijk
Wettelijk samenwonen
Als je ongehuwd samenwoont, kun je dit een wettelijk karakter geven door bij de Burgerlijke Stand een verklaring af te leggen van wettelijke samenwoning. De registratie geeft een zekere juridische bescherming en heeft onder meer ook gevolgen op het vlak van belastingaangifte, verblijfsrecht, erfrecht, verwerven en beheren van gezamenlijke goederen, schulden, …
Twee personen die in België een woning delen kunnen wettelijk samenwonen. Dat geldt niet alleen voor heteroseksuele of homoseksuele partners. Je kunt ook wettelijk gaan samenwonen met familieleden zoals broers, zussen, ouders of kinderen of met iemand anders.
Opgelet, niet te verwarren met:
- Feitelijke samenwoning: je woont samen op hetzelfde adres.
- Samenlevingscontract: Dit is een vermogensrechtelijk contract dat afgesloten wordt bij een notaris. Hierin worden de afspraken vastgelegd die gemaakt worden over het samenleven en de goederen die daarbij gebruikt en gedeeld worden.
Scheiden
Een echtscheiding is het ontbinden van het huwelijk naar Belgisch recht. In het Belgische recht kunnen de echtscheidingen als volgt worden ingedeeld:
- Door onderlinge toestemming (art. 275 en 276 B.W.)
- Op grond van onherstelbare ontwrichting (art. 229 B.W.)
- Een scheiding van tafel en bed
Wanneer het vonnis van echtscheiding de kracht van gewijsde heeft gekregen, zal de rechtbank de oorspronkelijke huwelijksakte aanpassen en de echtscheiding er bij op vermelden. Vanaf dan kan je bij de gemeente een bewijs van echtscheiding vragen via het E-loket.