onze dienstverlening

Wonen
en (ver)bouwen

Bekendmakingen en beslissingen

Heel wat bouwkundige werken en aanpassingen moeten worden aangevraagd. Dit wordt bekendgemaakt op de ‘consultatieomgeving’. Je kan daarop zien waarvoor er openbare onderzoeken lopen, en welke beslissingen er genomen werden.

Rechtstreeks naar de consultatieomgeving kan via deze link.

Bouwen en verbouwen

Wil je in Zandhoven een woning bouwen of verbouwen? Dan heb je misschien veel vragen. Is er voor mijn project een omgevingsvergunning nodig of volstaat een melding? Moet ik werken met een architect? In welke zone ligt mijn perceel? Wat is de juridische context? Voldoen mijn plannen aan de voorschriften? En de gemeentelijke bouwcode?

Achter deze knop vind je alles over attesten en vergunningen, de bouwcode en subsidies en veel meer.

Heb je nog vragen of twijfels, contacteer dan zeker onze dienst Omgeving.

Energiek Loket

Wil je je energiefactuur verlagen? Of staan er renovatiewerken op de planning?
Wil je graag weten welke premies je kan krijgen voor de renovaties die je wil uitvoeren?
Twijfel je eraan of je woning wel voldoet aan de geldende kwaliteitsnormen?

Het EnergieK loket geeft gratis advies en info!

Leegstand

De gemeente Zandhoven hecht veel belang aan een degelijke huisvesting en een mooi straatbeeld. Langdurige leegstand heeft negatieve impact op de leefomgeving en de uitstraling ervan. Gemeente Zandhoven wil daarom de leegstand van woningen in de gemeente inventariseren, voorkomen en bestrijden. Door langdurige leegstand tegen te gaan trachten we ook het tekort aan woningen op te lossen. Hiervoor is een reglement uitgewerkt en bestaat een jaarlijkse oplopende heffing op leegstand.

Aangepast wonen

Heb je een beperkt inkomen en voldoe je aan een aantal voorwaarden dan kun je een sociale woning (studio, appartement of gezinswoning) huren.
Ben je tijdelijk dakloos, bijvoorbeeld omdat je woning onbewoonbaar is verklaard of brand- en waterschade heeft opgelopen? Wordt het wat moeilijk om nog langer alleen thuis te blijven wonen? Of kun je  wat extra hulp gebruiken? Misschien kan een assistentiewoning (serviceflat) of een woonzorgcentrum een oplossing bieden.

Woonkwaliteit

Iedereen heeft recht op een kwaliteitsvolle woning. Daarom dient iedere woning aan een aantal minimale veiligheids- en gezondheidsnormen te voldoen. Deze normen zijn opgenomen in de Vlaamse Wooncode.

Woning ongeschikt of onbewoonbaar verklaren

Alle woningen in Vlaanderen die niet aan de minimale kwaliteitsnormen voor basiscomfort, veiligheid en gezondheid voldoen, kunnen ongeschikt of onbewoonbaar verklaard worden.

Ruimtelijke Planning

De ruimtelijke visie op het grondgebied van het Zandhoven staan opgenomen in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan en is voor bepaalde delen van het grondgebied verordenend opgenomen in plannen met bijhorende voorschriften.