Elektrische deelfietsen

Snel van A naar B? Spring eens op een elektrische fiets!

Met de komst van deelfietsnetwerk Donkey Republic is dat makkelijker dan ooit.
Huur één van de oranje elektrische deelfietsen voor slechts een paar euro en geniet meteen van de vele voordelen die elektrisch fietsen biedt.

Tussen Beveren en Wuustwezel plaatst Lantis in totaal 1.650 fietsen in de 32 gemeentes van de Antwerpse vervoerregio. Dat uitgebreide netwerk zal de belangrijkste mobiliteitsknooppunten, zoals park-and-rides en treinstations, met elkaar verbinden. Zo kunnen fietsers zich snel verplaatsen doorheen de hele regio. In onze gemeente verschijnen er 44 e-bikes op 5 locaties.

PLAATSAANTAL
Zandhoven Dorp – Wereldwinkel – Kruispunt Liersebaan / Vierselbaan7
P+R Massenhoven  – carpoolparking16
Viersel Dorp – Kruispunt Herentalsebaan / Parochiestraat / Vilderhaag7
Pulle – Kruispunt Boudewijnlaan / Torenstraat7
Pulderbos  – Plein dorp Pulderbos7
Sportcomplex Het Veld4
Bushalte Heikant4

Wat kost een rit met een elektrische Donkey Republic?

  •  Een enkele rit (30 minuten) kost 3 euro.
  •  Een maandabonnement (max. 40 verplaatsingen) kost 72 euro (1,80 euro per rit).
  •  Een jaarabonnement (max. 400 ritten) kost 600 euro (1,50 euro per rit).

Hoe gebruik je een Donkey-fiets? 

  • Download de applicatie.
  • Zoek een fiets in de app en ga naar een van de dropzones.
  • Via Bluetooth verbinding ontgrendel je de fiets en daarna ga je op weg.

Maak je een leuke stop onderweg? Dan kun je de fiets via je telefoon sluiten en weer openen. Na je fietstocht breng je de fiets terug naar de Donkey-locatie van je keuze en beëindig je de huur.

Met één account kun je één of meerdere fietsen huren, 24/24 en 7/7, om gezellig met familie of vrienden te fietsen of om makkelijk van punt A naar punt B te rijden zonder files. Je kunt de fietsen in de volledige vervoersregio Antwerpen gebruiken, van Malle tot Kontich.

Meer info over de werking van Donkey Republic

Meer info over Donkey Republic in Antwerpen en het Waasland

Je fiets labelen

Fietslabelen werkt niet alleen ontradend voor fietsdieven. Het zorgt er ook voor dat de gemeente of de politie jou onmiddellijk kan contacteren wanneer je fiets teruggevonden wordt.

Om je fiets niet te beschadigen, werken wij in Zandhoven met een fraudebestendige sticker of label met rijksregisternummer. Je kunt je gratis label aanvragen bij onze Technische dienst. Kom even langs met je identiteitskaart of stuur een mailtje met je naam en rijksregisternummer en een kopie van je identiteitskaart.

Je fiets labelen

  1. Je krijgt twee labels. Kleef 1 label ‘in het zicht’ en 1 label ‘uit het zicht’. (Bijvoorbeeld: eentje aan de bovenkant en eentje aan de onderkant van je fietskader.)
  2. Maak eerst de plekken waar je het label wil kleven grondig schoon en droog. Anders loop je het risico dat het label niet blijft kleven.
  3. Om te voorkomen dat de labels er afgehaald kunnen worden, zijn ze zeer dun. Wees voorzichtig bij het kleven, ze zijn snel beschadigd… Haal het lint van de klever en zorg ervoor dat je het label van de eerste keer goed kleeft.
  4. Als het echt niet lukt, kom dan op maandag tussen 18 en 20 uur of op woensdagmiddag tussen 14 en 16 uur even langs het gemeentehuis.
  5. Vergeet tenslotte niet om je fiets altijd op slot te doen! Zet je fiets op een plek waar veel sociale controle is om de kans op diefstal te verminderen.

Schakel mee tegen fietsdiefstal

De federale overheid lanceerde onlangs een nieuw fietsregistratieplatform: www.mybike.belgium.be/nl/

Via deze website kan je je fiets registreren en een speciale sticker bestellen. Op de sticker staat een uniek identificatienummer en een QR-code. Daarmee kan iedereen gemakkelijk nagaan of een fiets als gestolen is opgegeven. Als dat het geval is, kan de politie of de eerlijke vinder je (anoniem) contacteren en je helpen om hem terug te vinden.

  1. De sticker beschadigt het fietskader niet.
  2. De sticker is bijzonder moeilijk te verwijderen en UV- en weesbestendig.
  3. De sticker is aan de mybike-database gekoppeld waarin de gegevens bijgehouden worden die jij invoert (factuur, foto, serienummer, …).

Fiets gestolen?

Geef een fietsdiefstal altijd onmiddellijk aan bij de politie. Dat kan online via politie.be. Het online aangiftesysteem vraagt je om jezelf te identificeren (eID, unieke code, token of itsme).
Is je fiets geregistreerd? Mooi zo. Zodra hij opduikt, krijg je bericht van de politie dat je je fiets mag komen afhalen.
Is je fiets niet geregistreerd, dan kun je een kijkje nemen op www.gevondenfietsen.be. Daar vind je een overzicht van niet-geregistreerde teruggevonden fietsen. Je kunt er ook checken of je fiets in een andere gemeente is teruggevonden.

Velotheek: leen een fiets

Kinderen groeien zo snel dat ze eigenlijk elk jaar een nieuwe, grotere fiets nodig hebben…
Elke keer investeren in een aangepast model is echter zowel economisch als ecologisch niet interessant. Daarom staken de gemeenten Malle, Schilde en Zoersel en een aantal betrokken organisaties de koppen bij elkaar, met als resultaat: een uitleendienst voor kinderfietsen ‘Op Wielekes’. Vanaf 1 november 2020 sloot ook onze gemeente aan bij de werking van deze velotheek.

Meer info: klik hier